Прес-центр5 cічня 2022, 20:01

«Ми тут для того, щоб разом працювати над деескалацією ситуації», – Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки, Віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель під час візиту на Луганщину

У рамках робочого візиту в Україну Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки, Віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель відвідав Луганщину.

У поїздці його супроводжував Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Зокрема, вони оглянули нещодавно модернізовану режимну зону КПВВ «Станиця Луганська», де проводять перевірку відвідувачів та речей, які переміщуються через лінію розмежування, надаються послуги гуманітарного характеру: медична допомога, допомога у оформленні дозвільних документів, функціонує пункт обігріву тощо.

Цей контрольний пункт – єдиний в області, де російські окупанти не блокують пропуск людей з тимчасово окупованої території і в зворотному напрямку. Щоденно КПВВ користуються від 1,5 до 3,5 тисяч жителів Луганщини.

А також нещодавно відкритий центр «Дія» у смт Станиця Луганська, який створено в рамках проєкту «Підтримка ЄС для Сходу України – відновлення, зміцнення миру та врядування». Внесок Європейського Союзу склав 56,5 тис. євро.

Під час спільної прес-конференції Дмитро Кулеба заявив: «Це історична подія. Жозеп Боррель – перший Високий представник ЄС, який відвідав зону російсько-українського конфлікту. Я радий, що пан Боррель на власні очі побачив руйнівні наслідки цієї війни та зусилля щодо полегшення життя громадян по обидва боки лінії розмежування. Євросоюз стоїть пліч-о-пліч з Україною у протидії агресивній політиці Росії».

Він подякував за долучення України до Європейського фонду миру, в рамках якого на зміцнення спроможностей Збройних сил України виділили 31 мільйон євро, а також за новий «пакет стримування» та посилення тиску на РФ.

«Росія не має права ділити Європу на зони впливу», – наголосив Дмитро Кулеба.

У свою чергу, Жозеп Боррель відзначив вчасність візиту напередодні переговорів між США та Росією щодо гарантій безпеки та ситуації навколо України, заплановані на 10 січня.

«Політичний ландшафт змінюється, а політична ситуація може загостритися», – він також відзначив зростання військової напруги та значну концентрацію ворожих військ вздовж лінії розмежування.

Пан Віце-президент Європейської комісії акцентував на всебічній політичній та фінансовій підтримці України з боку ЄС: з моменту окупації Криму, наша держава отримала допомоги на суму 17,0 млрд євро, а також наголосив: «Угода про асоціацію з Україною є найбільш амбітною та всеосяжною серед усіх, які підписував Євросоюз».  

Підсумовуючи візит, Жозеп Боррель сказав: «Ми тут для того, щоб разом працювати над деескалацією ситуації. Питання безпеки України – це питання безпеки Європи. Наша тверда позиція, що будь-яка агресія проти України матиме колосальні наслідки. Свої зусилля щодо розв’язання конфлікту ми координуємо з нашим партнером – Сполученими Штатами».