Прес-центр5 лютого 2021, 14:02

«Ми втілили всі проекти, які планували з ПРООН. Попереду ще багато роботи», – Сергій Гайдай на засіданні наглядової ради

Очільник Луганщини Сергій Гайдай взяв участь в онлайн засіданні наглядової ради Програми ООН із відновлення і розбудови миру.

Як зазначила у вітальному слові постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева, 2020 рік був безпрецедентний у викликах: окрім військових дій у Луганській і Донецькій областях, додалася ще й пандемія коронавірусу. Карантинні заходи вплинули на ці дві області найбільше. Зважаючи на це, Програма ООН із відновлення і розбудови миру продовжила свою діяльність для того, щоб посприяти відновленню місцевої економіки та покращити стан людей.

«Враховуючи, що третина території окупована, там залишилися майже всі основні підприємства Луганщини, зараз дійсно важко, тому будь-яку допомогу від наших міжнародних партнерів ми дуже цінуємо. Ми готові співпрацювати й надалі, щоб кожен проєкт був реалізований. Сподіваюся, що ми плідно поспілкуємося і напрацюємо дорожню карту», – зазначив на початку зустрічі Сергій Гайдай.

Втім, як він зазначив, керівництво військово-цивільних адміністрацій намагається швидко втілювати в життя усі проєкти, але є певні питання, які потрібно вирішувати на рівні уряду.

Як приклад Сергій Гайдай навів роботу ЦНАПів: «Завдяки Програмі ПРООН, завдяки Канадському Уряду ми отримали сучасні автомобілі, але є проблема доступу до Єдиного державного реєстру. Ця проблема стосується не тільки Луганської чи Донецької областей, і з цим треба щось робити. Сподіваюся, що разом нам вдасться її вирішити».

Він також зазначив, що проблеми Луганщини і Донеччини є дзеркальними, наприклад, проблеми водопостачання. Так, коли пориви стаються на лінії розмежування, часом їх неможливо відремонтувати через бойові дії. Непоодинокими є випадки, коли ремонтні бригади потрапляли під обстріл та не мали доступу до пошкоджених ділянок.

«За 2020 рік, незважаючи на те, що у нас досі йде війна, що є новий виклик – пандемія ковіду, навіть незважаючи на те, що дві страшні стихії пройшли областю, все одно ми можемо констатувати факт: ми дійсно втілили всі проекти, які планували з ПРООН. Попереду ще багато роботи. Буквально вчора ми закінчили переговори з Французькою делегацією щодо реконструкції Попаснянського водоканалу», – поінформував Сергій Гайдай.

На засіданні також був присутній Віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков. Від імені уряду України він подякував за підтримку ПРООН. «Все, що ми робимо, – заради людей, які постраждали від війни. Наше завдання – зробити їх життя краще і комфортніше», – сказав він та нагадав, що незважаючи на пандемію цього року вдалося зробити два нових КПВВ у Луганській області з сучасною інфраструктурою для задоволення людських потреб.

Учасники заходу обговорили звіт роботи ПРООН за 2020 рік та плани на 2021 рік. Було презентовано дослідження та напрацювання Програми, зокрема оцінку впливу COVID-19 на малі та середні підприємства на Сході України та місцеве відновлення у післяконфліктний період та COVID-19.

У спільній дискусії сторони дійшли висновку, що для успішного розвитку майбутнього необхідно поєднати гуманітарні зусилля та роботи з розвитку.