Прес-центр11 квітня 2019, 15:04

Ми зацікавлені у продовженні плідної співпраці з Японією, – Сергій Філь під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні

Зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні пана Такаші Кураі та виконуючого обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Філя відбулася сьогодні, 11 квітня, у Сєвєродонецьку.

Пан Такаші Кураі відвідує Луганщину у супроводі представників Посольства Японії в Україні та за організаційної підтримки ПРООН та УВКБ ООН.

«Ми цінуємо допомогу, яку отримуємо від Японії. Наші тісні відносини допомогли реалізувати низку важливих проектів, зокрема, щодо відновлення об’єктів критичної інфраструктури. Це у значній мірі полегшує життя жителів Луганщини. Звісно, ми зацікавлені у продовженні співпраці. Безумовно, наших власних ресурсів не може вистачити на усі потреби області», – підкреслив Сергій Філь.

У свою чергу, новий Посол Японії в Україні, який з візитом перебуває на Луганщині уперше, відзначив, що вже почав знайомство з областю, зокрема, з бізнесом у Кремінній, та йому важливо оцінити проблеми, у вирішенні яких зможе допомогти Уряд Японії.

Крім того, Сергій Філь окреслив коло проблем Луганщини, які виникли через російську агресію.

Це, зокрема, відсутність надійного електропостачання та ситуацію навколо Луганської ТЕС у місті Щастя, необхідність будівництва додаткової гілки залізниці для повноцінного з’єднання усієї підконтрольної українській владі території області. Стосовно ситуації з підтопленням шахт ДП «Первомайськвугілля» Сергій Філь повідомив, що обласною владою вживається низка заходів для недопущення екологічної загрози. Проте, необхідними у цій ситуації мають бути й аналогічні дії протилежної сторони.

Відносно відсутності автомобільного сполучення з тимчасово окупованою територією очільник Луганщини зауважив: «Українська сторона вже неодноразово демонструвала готовність до відкриття контрольного пункту в’їзду-виїзду у Золотому, про що досягнуті домовленості у Мінську, однак протилежна сторона на це не погоджується».

Про безпекову ситуацію в області розповів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

«Для мене є дуже важливо визначити подальші пріоритети у нашій спільній діяльності. Таким чином допомога нашої країни буде більш корисною», – підсумував пан Посол.

Сергій Філь нагадав, що за останні роки Луганщина отримала від Уряду Японії допомогу на загальну суму близько 10 млн доларів. «У планах – розвивати IT-сектор, інвестувати в освіту, запровадити електронне врядування, вирішувати житлові проблеми громадян, які постраждали внаслідок війни», – акцентував він.