Прес-центр18 березня 2020, 13:03

Минулого року до місцевих бюджетів додатково надійшло 217,6 млн гривень доходів загального фонду (106,7 %)

Про це розповіла в.о. начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина під час апаратної наради, звітуючи про стан виконання місцевих бюджетів за 2019 рік та основні резерви наповнення бюджетів у 2020 році.
Основні бюджетоутворюючі податки: податок на доходи фізичних осіб (70 % від загального збору); єдиний податок (11,6 %); земельний податок, орендна плата (9,7 %.); акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами (1,5 %).
За словами доповідачки, актуальними залишається руйнування схем виплати заробітної плати у «конвертах», легалізації доходів і зайнятості населення. Зокрема, 1,1 тис. роботодавців нараховують майже 6,3 тис. осіб заробітну плату нижче мінімального розміру. Можлива сума додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету становитиме понад 0,8 млн грн щомісяця.
У минулому році 476 суб’єктів господарювання підвищили рівень заробітної плати, що забезпечило додаткові надходження по податку на доходи фізичних осіб до зведеного бюджету в сумі 1,2 млн гривень.
За рахунок проведення ретельних перевірок у 2019 році понад 23 тис. найманих осіб офіційно працевлаштовані роботодавцями, до бюджету та фондів від цієї роботи додатково надійшло понад 17 млн грн податку на доходи фізичних осіб та понад 21 млн грн єдиного внеску.
Вагомим джерелом надходжень до місцевих бюджетів є земельний податок та орендна плата за землю. У той же час є деякі проблемні питання, що виникають в процесі адміністрування податків.
Майже по всім територіям області місцеві бюджети не отримують своєчасно плату за землю саме через відсутність дієвих важелів впливу на платників у частині дотримання ними термінів оформлення документів на земельні ділянки. Державна податкова служба може залучати платників до оподаткування платою за землю тільки з моменту державної реєстрації майнових прав.
Ще одним проблемним питанням на 2020 рік залишається питання не прийняття рішення про встановлення ставок місцевих податків та зборів в частині надходжень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Так 30 органів місцевого самоврядування, на поточний рік не прийняли рішення, щодо встановлення ставок з зазначеного податку. Таким чином, місцеві бюджети лише по юридичним особам можуть недоотримати майже 1,5 млн грн за рік.
Ще одним джерелом доходів бюджетів є акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів та плата за ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.
Протягом 2019 року видано 3329 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, проведено 174 перевірки дотримання вимог податкового та іншого законодавства з питання виробництва та обігу підакцизних товарів, в ході яких було встановлено 224 порушення законодавства та застосовано штрафних фінансових санкцій на загальну суму 3,5 млн грн.