Прес-центр18 березня 2020, 12:03

Минулоріч більш ніж 75 млн гривень компенсації отримали сільгосптоваровиробники області за державними програмами

Про це повідомив під час апаратної наради заступник директора  Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін.

Зокрема, спікер зазначив, що за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)» спеціальну бюджетну дотацію за вирощування молодняка великої рогатої худоби отримали 5543 фізичні особи на загальну суму 19,3 млн грн за утримання 14779 голів телят.

Майже 7 млн грн надано 23 сільгосппідприємствам Луганщини за утримання корів.

Та часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин отримало одне господарство в розмірі 47,5 тис. грн на придбання 12 племінних свиней.

За держпрограмою «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» вішкодовано майже 5 млн грн.

А саме, бюджетні субсидії на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) надано чотирьом новоствореним фермерським господарствам на 237 тис. грн та у розмірі 12 тис. грн з розрахунку на одного члена фермерського господарства – 38 фермерським господарствам на суму 1 млн 20 тис. грн.

Часткові компенсації на сільськогосподарську техніку та обладнання компенсовано 40 заявників на 3 млн грн, а на насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва – трьом господарствам (169 тис. грн).

Водночас часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами отримали 10 заявників на суму 340 тис. грн.

Крім цього, за державною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» господарствами області отримано 25 % компенсації за придбання 465 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання майже на 30,5 млн грн.

Та компенсація відсоткової ставки майже на 5,5 млн грн надана 29 сільгосптоваровиробникам за державною програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів».

А 25 фермери області отримали кредити майже на 9 млн грн за державною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам»

Підсумовуючи свій доклад спікер Сергій Хлякін зауважив, що завдяки впровадженню державних програм та високим результатам роботи галузі рослинництва, господарствами усіх форм власності у 2019 році було зібрано рекордний урожай озимої пшениці (1 млн 26,2 тис. тонн) та соняшника (860,4 тис. тонн).

Високі показники галузі рослинництва та реалізація державних програм підтримки агропромислового комплексу допомогли області посісти третє місце в загальноукраїнському рейтингу з індексом сільськогосподарської продукції 110,7 %.