Прес-центр31 cічня 2019, 13:01

Минулоріч на Луганщині створено більше двох тисяч нових робочих місць

Це стало можливим завдяки Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва за 2018 рік.

Сьогодні в області для підтримки підприємництва діє 9 бізнес-центрів та 13 інформаційно-консультативних установ. Також створено 38 громадських об’єднань підприємців. При облдержадміністрації створена регіональна рада підприємців. Ще 20 консультативно-дорадчих органів з питань розвитку підприємництва діють при міських радах міст обласного значення та райдержадміністраціях.

У рамках Програми підприємці Луганщини були учасниками чотирьох міжнародних форумів, п’яти виставково-ярмаркових заходів міжнародного і національного рівнів та  п’яти міжнародних місій.

Результатом стало налагодження ділових зв’язків з новими партнерами, розширення ринку збуту власної продукції як в Україні, так і поза її межами.

Також у минулому році був розроблений Довідник про міжнародні організації, фонди та програми, які займаються питаннями підтримки розвитку підприємництва.

Продовжується співпраця з міжнародними організаціями та програмами, які діють на території області: ПРООН в Україні (ПРООН), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародна організація з міграції (МОМ), Норвезька рада у справах біженців (NRC), Данська Рада з питань Біженців (DRC). 

Завдяки цьому 136 підприємців отримали гранти: 99 – від DRC, 27 – від NRC та 10 – від ПРООН.

Також розроблена та оновлюється база даних інвестиційних ресурсів області «Зручно. INVESTBASE».

Протягом дії Програми для підприємницьких структур області організовано та проведено низку тренінгів за курсами: «Розвиток бізнес-навичок», «Створення закупівельних груп» та 20 семінарів.

Агенцією регіонального розвитку Луганської області та Громадською організацією «Агенція стійкого розвитку» (м. Щастя) надано 80 підприємцям індивідуальні консультації щодо написання бізнес-планів і правил подання проектів для участі у грантових програмах для започаткування  та розвитку бізнесу.

Крім цього, у 2018 році центрами зайнятості області проведено 557 навчальних семінарів, тренінгів, у яких взяли участь 8 081 особа.  А за курсом «Основи бізнес-планування» 48 осіб започаткували власну справу.

У Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля здійснює діяльність Стартап школа «Sikorsky Challenge».

Слід зазначити, що підприємницьким структурам передано в оренду
235 вільних приміщень комунальної власності загальною площею 104,9 тис. м2.

До участі у регіональних (місцевих) замовленнях залучено 878 суб’єктів малого підприємництва. За результатами укладено 2 014 договорів на загальну суму 259,2 млн гривень.

Реалізація заходів Програми сприяла створенню в області 2095 нових робочих місць.