Прес-центр16 лютого 2021, 13:02

Минулоріч в області 622 дитини із 248 сімей, які перебували в складних життєвих обставинах, отримали необхідну допомогу і залишилися в своїх родинах, – брифінг

Підсумки діяльності Луганського обласного відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитячі містечка» Україна за 2020 рік підбиті сьогодні на пресбрифінгу в облдержадміністрації.  

Як наголосив національний директор цієї організації Сергій Лукашов, головною особливістю її діяльності є комплексний підхід до проблеми сирітства. Тобто, це робота не лише з наслідками, а й над профілактикою: «В першу чергу, ми намагаємося зберегти рідну для дитини родини».

Підтримку за вісім років надання фондом відповідних послуг на Луганщині отримали більше 85 000 дітей та дорослих. Соціальні центри підтримки родин у складних життєвих обставинах функціонують в Сєвєродонецьку, Старобільську, Станиці Луганській. Про це журналістам розповіла директор Луганського обласного відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитячі містечка» Україна, позаштатний радник голови облдержадміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Людмила Харченко.

У минулому році під супроводом програми «Укріплення сім’ї» у Сєвєродонецьку та Старобільську перебувало 248 родин у складних життєвих обставинах, де виховується 622 дитини. Завдяки належній підтримці жодна дитина не потрапила до інтернатних закладів. 64 родини стали самодостатніми і виведені з-під соціального супроводу.

Важливо, що в обставинах пандемії організацією були знайдені додаткові кошти і збільшено обсяг допомоги Луганщині.

Під супроводом програми сімейних форм виховання у Сєвєродонецьку та Старобільську знаходилось 37 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які живуть у трьох дитячих будинках сімейного типу та восьми прийомних сім’ях. Діти та прийомні батьки, батьки-вихователі регулярно отримують різні види допомоги.

Із квітня діє новий проєкт Надзвичайного реагування у Станиці Луганській, завдяки якому 200 сімей отримали комплексну, а 1200 – психологічну підтримку. У соціальному центрі «Укріплення сім’ї» у Станиці Луганській під супроводом перебуває 138 сімей, в яких виховується 271 дитина.

Також триває співпраця з державними партнерами над впровадженням сучасних форм надання соціальних послуг на основі децентралізації та посилення громад. Так, вже налагоджена взаємодія з Шульгинською та Чмирівською тергромадами.

Сергій Лукашов також повідомив, що восени стартував проєкт із підготовки до трансформації дитячого закладу в Сєвєродонецьку за підтримки UNICEF Ukraine. Цей проєкт впроваджується у партнерстві з Луганською обласною державною адміністрацією.

Крім того, буде відкрито соціальну квартиру для жінок із дітьми, що потрапили у складні життєві обставини. Він запросив місцеві органи долучитися до відповідного проєкту.

Людмила Харченко відзначила партнерів організації – Луганську обласну державну адміністрацію, міські ради та районні державні адміністрації, Служби у справах дітей, Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Центри соціально-психологічної реабілітації населення.

Слід зазначити, що Луганське обласне відділення працює за наступними напрямами – розвиток сімейних форм виховання; укріплення сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах; проєкти надзвичайного реагування; адвокаційна діяльність, спрямована на допомогу у розвитку місцевих соціальних послуг для сімей із дітьми.