Прес-центр28 лютого 2017, 17:02

Мистецький простір Луганщини: від відродження до становлення

Сьогодні, 28 лютого відбулось засідання колегії управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації щодо підбиття підсумків роботи в сфері культури області у 2016 році та завдань на 2017 рік. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрацією Ольга Лішик та керівники закладів культури та мистецтв Луганщини.

Варто зазначити, до мережі закладів культури Луганської області входять 690 установ, у тому числі: 337 публічних бібліотек; 297 клубних установ; 29 шкіл естетичного виховання; 12 музеїв та 3 їх відділи; 4 кінотеатри; 3 парки та 8 обласних закладів культури.

Річні видатки на культуру з місцевих бюджетів усіх рівнів у 2016 році склали 208 млн. 481 тис. грн.

Протягом 2016 року за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів виконано капітальні та поточні ремонти 86 клубних закладів, 26 бібліотек, 24 шкіл естетичного виховання, 2 музеїв та інших закладів культури. Проведено капітальний ремонт глядацької зали та сцени КЗ «Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С.С.Прокоф’єва»; для академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії придбані духові та ударні музичні інструменти.

Виконується капітальний ремонт будівлі Луганського обласного українського академічного музично-драматичного театру.

Минулого року найбільшу кількість об’єктів культури відремонтовано у Новопсковському, Старобільському, Сватівському та Попаснянському районах.

З метою забезпечення взаємодії місцевих органів влади з громадськістю та підтримки громадських ініціатив створено Асоціацію працівників та аматорів культури і мистецтв Луганської області «Український культурний простір Луганщини».

У рамках виконання обласної програми «Мистецька освіта Луганщини» на 2016-2018 роки, проведено 19 обласних творчих конкурсів. Протягом року викладачі, учні та дитячі творчі колективи взяли участь у 25 міжнародних, 27 всеукраїнських, 19 обласних, 41 інших конкурсах.

78 найкращих творчих робіт учнів та викладачів були представлені на виставці під час проведення мистецької акції «Нескорена Луганщина» у Києві.

У рамках реалізації Регіональної програми розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2015-2017 роки протягом року було проведено 8 обласних фестивалів аматорського мистецтва та професійної майстерності.

Також проведено 3 обласних відбіркових етапи Всеукраїнських фестивалів-конкурсів, 20 виставок майстрів декоративно-прикладного мистецтва, 2 патріотичні акції та 6 інтернет-конкурсів.

Сформовано повноцінний художньо-артистичний склад Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру  та створено 11 повноформатних нових вистав. У 2016 році колективом театру були здійсненні гастролі: до м. Києва, м. Херсону, м. Миколаєва; м. Дніпро;  містами Західної України (Івано-Франківськ, Дрогобич, Львів, Ужгород).

У 2016 році творчими колективами Луганської обласної філармонії було проведено 68 концертів; відбулися гастролі Академічного симфонічного оркестру до Львова, Ужгорода, Тернополя та Києва.

На території Луганської області, підконтрольній українській владі розташовано 2786 об’єктів культурної спадщини, які відповідають критеріям для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

У потомному році управлінням культури, національностей та релігій ОДА планується внести зміни до обласної програми «Мистецька освіта Луганщини» на 2016-2018 роки з метою придбання музичних інструментів; поповнення педагогічного складу ШЕВ молодими фахівцями; оновлення педагогічного репертуару та підтримки викладачів-новаторів.

Також управління, відділи культури райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, обласні заклади культури забезпечуватимуть у межах своєї компетенції подальшу реалізацію протягом 2017 року Довгострокової стратегії розвитку української культури – стратегії реформ, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2016 р. № 119-р, удосконалюватимуть політику у сфері захисту культурної спадщини; сприяння створенню національного культурного продукту і формуватимуть цілісний інформаційно-культурного простору; удосконалення системи культурно-мистецької освіти; розвиток міжнародної діяльності та популяризація української культури.