Прес-центр2 червня 2022, 10:06

Міжнародна організація з міграції допоможе переселенцям

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міжнародна організація з міграції підписали Угоду про співробітництво з метою поліпшення житлових умов, надання допомоги та захисту внутрішньо переміщених осіб.

Сторони угоди також обговорили реалізацію проєкту з економічної реінтеграції внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу, який має два компоненти:

1) грантова програма, спрямована на підтримку діючих мікропідприємств (до 10 робочих місць) у таких областях України, як Львівська, Закарпатська, Київська (крім м. Київ), Чернігівська та Сумська.

Грантова підтримка надаватиметься представникам мікробізнесу у таких сферах економіки:

- індустрія гостинності, готельне господарство;
- ресторанний бізнес та громадське харчування;
- інформаційно-комунікаційні технології;
- підприємства з виробництва продукції (дрібне виробництво);
- легка промисловість;
- виробництво харчових продуктів фермерськими господарствами;
- транспортні послуги, у тому числі пов’язані з релокацією бізнесу.

Максимальна сума гранту становить 4 500 євро у гривневому еквіваленті за курсом ООН.

При розгляді заявок особлива увага буде приділена проєктам, які продемонструють: створення додаткових робочих місць; виробництво товарів, які є критично необхідними або стали дефіцитними; виробництво, яке повністю/частково спрямоване на експорт; застосування інноваційних технологій у веденні бізнесу; збільшення доданої вартості; можливості працевлаштування для таких категорій населення як люди з інвалідністю, молодь, жінки, мігранти, внутрішньо переміщені особи та населення, яке постраждало внаслідок бойових дій, або інша соціально значуща діяльність підприємства.

Гранти надаватимуться на конкурсній основі бізнес-проєктам від фізичних осіб-підприємців, фермерських господарств та приватних підприємств.

Грантові кошти мають бути використані на закупівлю обладнання для виробничої діяльності; транспортні витрати на релокацію бізнесу, закупівлю інструментів для надання послуг, створення додаткових робочих місць, оренду офісних приміщень, платформ для надання послуг або виробничих майданчиків, закупівлю сировини та матеріалів для виробництва продукції/надання послуг.

Для участі в конкурсі потрібно заповнити аплікаційну форму за посиланням https://forms.gle/um5dyfNs3LmYK52N9  до 18:00 6 червня 2022 року.Термін розгляду заявок до 20 червня 2022 року;

2) грантова програма, спрямована на підтримку малих підприємств, які перемістилися або перебувають у процесі переміщення у Львівську або Закарпатську області.

Максимальна сума гранту становить 20 000 євро у гривневому еквіваленті за курсом ООН.

До участі у програмі запрошується лише категорія малих підприємств з досвідом роботи на ринку не менше трьох років, робота яких неможлива або значно ускладнена близькістю до бойових дій в окремих областях України.

При розгляді заявок особлива увага буде приділена проєктам, які продемонструють:

- створення додаткових робочих місць або збереження/переміщення наявного персоналу;
- виробництво товарів/послуг, які є критично необхідними або стали дефіцитними;
- виробництво, яке повністю/частково спрямоване на експорт, збільшення експортного потенціалу або пошук експортних можливостей;
- відновлення пошкоджених ланцюжків постачання у тих чи інших секторах економіки;
- застосування інноваційних технологій у веденні бізнесу;
- збільшення доданої вартості;
- можливості працевлаштування для таких категорій населення як люди з інвалідністю, молодь, жінки, мігранти, внутрішньо переміщені особи та населення, яке постраждало внаслідок бойових дій, або інша соціально значуща діяльність підприємства.

Грантові кошти можуть бути використані на закупівлю спеціалізованого обладнання, інструменту, необхідного для виробничої/переробної та іншої діяльності компанії; перепрофілювання виробництва в нових умовах; оренду, придбання або ремонт та облаштування приміщення (включаючи закупівлю меблів, стелажів тощо); закупівлю сировини для виробничого процесу; транспортні витрати на перевезення обладнання/персоналу; переорієнтацію бізнесу на експорт (ліцензування, дозволи, оцінка відповідності, міжнародна сертифікація, пошук нових зовнішніх ринків тощо); створення додаткових робочих місць.

Для участі в конкурсі потрібно заповнити аплікаційну форму  за посиланням  https://forms.gle/YWHaQ9YYYrj7WTVNA до 18:00 6 червня 2022 року. Термін розгляду заявок до 20 червня 2022 року.