Прес-центр27 cічня 2017, 10:01

Міжнародні та громадські організації впроваджують тренінги для переселенців з питань самозайнятості та власного мікробізнесу

З липня 2014 у зв’язку з подіями на Сході країни та у АР Крим Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні надає гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам та сприяє у посиленні економічного потенціалу приймаючих громад.

У рамках цього проекту проводиться низка тренінгів щодо започаткування чи розвитку самозайнятості або власного мікробізнесу, а також професійного орієнтування. Учасниками тренінгу можуть стати як переселенці, так і місцеві мешканці зазначених громад, яких навчатимуть як здобути нову професію чи  працевлаштуватися.

Так, проект МОМ «Інтеграційна стабілізаційна підтримка внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні» за фінансової підтримки Об’єднаного Королівства Великобританії та Північної Ірландії у Київській, Луганській та Донецькій областях впроваджує Громадська спілка «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас».

Основна мета проекту – сприяння в отримані нових професійних навичок, а також знань для організації самозайнятості, започаткуванні, розширенні або розвитку власного бізнесу.

У Луганській області для відібраних МОМ 120 фізичних осіб та 30 підприємців організовано зазначенні тренінги.

Тренінги з  самозайнятості проводяться за такими темами: «Як знайти для себе найкращу ділову ідею», «Як організувати самозайнятість. Перші кроки», «Усвідомлення азів та секретів професійної майстерності», «Визначення реальності дій, перспектив та розрахунків у започаткуванні власної справи», «Написання бізнес-пропозицій»; з розвитку мікропідприємництва (власної справи /бізнесу) – «Особливості організаційно-правових та фінансових аспектів приватного підприємництва», «Як правильно побудувати маркетингову кампанію», «Особливості аналізу ринку та споживчих настроїв», «Оптимальне ціноутворення», «Керування операційними фінансами», «Можливості Інтернету для просування і збільшення продажів».

Для підготовки бізнес-планів протягом семи днів учасникам буде надано консультації та інформаційна підтримка з боку Громадської спілки «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас» .

У першій декаді лютого після навчальних тренінгів відбудеться захист бізнес-плани.

Фахівці МОМ приймають остаточне рішення щодо видачі грантів. Максимальний розмір гранту для організації самозайнятості може становити до 625 фунтів стерлінгів, на розширення бізнесу – до 1700 фунтів стерлінгів в гривнях за обмінним курсом ООН на день видачі гранту. Розмір гранту залежатиме від типу самозайнятості, підприємництва, що планується, та визначатиметься під час оцінки бізнес-планів. 

Громадська спілка «Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас» спільно з Міжнародною організацією з міграції здійснює закупівлю та передачу бенефіціарам необхідного обладнання, відповідно до вимог та стандартів МОМ, та надаватиме їм консультації в процесі здійснення самозайнятості та розвитку мікропідприємництва.

Супроводження бенефіціарів передбачає відстеження змін у статусі зайнятості учасника проекту, динаміки у запровадженні та розвитку самозайнятості та мікропідприємництва до 31 серпня 2017 року. Так, передбачено телефонна розмова щонайменш один раз на місяць та чотири консультативні особисті зустрічі.