Прес-центр30 серпня 2018, 20:08

Міжнародний фестиваль «Музику чути крізь стіни» відкрився в Сєвєродонецьку

Сьогодні, 30 серпня, в Сєвєродонецьку стартував фестиваль «Музику чути крізь стіни», який проходить в рамках однойменного міжнародного культурного проекту.

Проект, головна мета якого – подолати ментальні кордони між людьми, реалізується за ініціативи голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

У відкритті фестивалю взяли участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, керівник проекту Петер Шварц (голова громадської організації VladOpera e.V., Німеччина), сєвєродончани та іноземні гості, а також музиканти та учасники фестивалю.

«Найголовніше в цьому проекті те, що зацікавленість і творчість долають всі кордони, – звернулася до гостей заходу Ольга Лішик. – Сподіваємося, що за дні фестивалю ви познайомитеся з цікавими людьми, з культурою Луганщини та відвезете свої враження по всьому світу. Як би не було складно, які б випробування ми не переживали, в тому числі й війну, ми віримо, що мистецтво й краса врятують світ».

У свою чергу Петер Шварц висловив вдячність усім учасникам проекту, зокрема колективам Луганського обласного українського академічного музично-драматичного театру, Луганської обласної філармонії, Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва та обласній владі. Він також привітав гостей фестивалю з інших країн та побажав миру і змін на краще.

Міжнародний проект об’єднав понад 500 учасників з різних куточків України та з-за кордону. У постановці опери «Дон Жуан» під керівництвом німецького режисера Торстена Келле взяли участь музиканти з Білорусі, Німеччини, Латвії, Польщі та України, які протягом липня-серпня репетирували на сцені театру-переселенця у Сєвєродонецьку.

В рамках проекту за підтримки Проекту розвитку ООН був започаткований фестиваль «Музику чути крізь стіни». Насичений різними заходами фестиваль буде проходити в Сєвєродонецьку з 30 серпня по 2 вересня. Головною подією буде публічний показ опери В.А. Моцарта «Дон Жуан» на великому екрані під відкритим небом, що відбудеться в Сєвєродонецьку 1 вересня о 18:00 на площі Миру, одночасно з прем′єрним показом на сцені театру.

Крім того, 1 вересня фестиваль «Музику чути крізь стіни» запрошує провести день на бульварі Дружби Народів у Сєвєродонецьку. У цей день з 15.00 до 18.00 уздовж центральної алеї та на площі Миру на сєвєродончан та гостей міста чекатимуть близько 20 локацій, які включатимуть: виступи музикантів, виставки, ігри-змагання, вікторини, фото та арт-майстерні, локації для дітей. Програма також пропонує подивитись циркову виставу, театральний перформанс, взяти участь у квесті, оцінити продукцію місцевих майстрів та виробників.