Прес-центр22 березня 2019, 10:03

Модернізація, відповідальний власник, енергоефективність – три стратегічні завдання житлово-комунального господарства області

На засіданні колегії Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації підбито підсумки роботи за минулий рік та окреслено пріоритетні напрями подальшої діяльності.              

Участь у заході взяв заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

У своєму докладі директор зазначеного Департаменту Віталій Сурай доповів, що протягом 2018 року успішно реалізована низька заходів за трьом програмам, а саме – «Регіональна програма поводження з твердими побутовими відходами у Луганській області», «Регіональна програма «Питна вода Луганщини на 2006-2020 роки» та «Регіональна програма модернізації систем теплопостачання Луганської області на 2017-2020 роки». Вони виконувались за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів, підприємств та інших джерел.

Так, у сфері водопостачання та водовідведення розроблено проекти з ремонту/реконструкції виробничих об’єктів КП «Попаснянський районний водоканал». Виконано заходи з заміни/реконструкції існуючих трубопроводів і колекторів у системі водопостачання та водовідведення міст Лисичанська, Гірське, Золоте, Попасна, Щастя, Кремінна, с. Нижнє, с. Нижнє-1, с. Новотошківське загальною протяжністю близько 51 км.

Також придбано землерийну техніку (екскаватор-навантажувач) для КП «Попаснянський районний водоканал», ЛКСП «Лисичанськводоканал», РКП «Старобільськвода» у кількості п’ять одиниць,  замінено насосне та інше технологічне обладнання на об’єктах МКП «Сватівський водоканал», КП «Рубіжанське ВУВКГ», КП «Кремінське ВУВКГ», виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво/реконструкцію споруд і мереж водопровідно-каналізаційного господарства області у кількості восьми проектів.

У сфері теплопостачання здійснено заміну і модернізацію котлів, що працюють на газу, на котельнях КСТП «Рубіжнетеплокомуненерго» та КП «Лисичанськтепломережа» у кількості 11 одиниць, насосного обладнання на об’єктах КП «Лисичанськтепломережа» (чотири одиниці),  трубопроводів теплових мереж на попередньо ізольовані труби
ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» та КП «Лисичанськтепломережа» загальною протяжністю 785 м, оснащено 116 багатоквартирних житлових будинків засобами обліку теплової енергії у Сєвєродонецьку та Лисичанську.

Крім цього, у  сфері поводження з твердими побутовими відходами  придбано контейнери для збирання побутових відходів у Рубіжному, Станично-Луганському, Новоайдарському, Старобільському, Попаснянському, Троїцькому районах та чотири сміттєвози для збирання й перевезення побутових відходів, укладено договір на виконання робіт з розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва центрального об’єкта поводження з відходами.

Віталій Сурай додав, що на місцях особливу увагу потрібно приділити фінансуванню заходів регіональних програм із місцевих бюджетів, залученню інвестиції.

Також під час засідання розглянуто аспекти проходження опалювального сезону 2018-2019 років і необхідність уже наразі формувати задачі з підготовки житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років, перспективи розвитку систем теплопостачання у населених пунктах області.

Також, сьогодні постає завдання прибрати від сміття територію області через організацію проведення щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та Дня благоустрою територій населених пунктів. Особливу увагу при організації цієї роботи необхідно приділити вивезенню несанкціонованих звалищ, прибиранню узбіч автомобільних, залізничних магістралей, зон зелених насаджень.