Прес-центр2 лютого 2017, 16:02

Молодь Луганщини демонструє високий рівень знань та інтелектуального розвитку

У грудні та січні 2016-2017 років у Луганській області відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в міських, районних філіях і в Обласній очно-заочній школі Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді. Проведено рецензування робіт, конкурсні іспити з базових дисциплін й публічний захист науково-дослідницьких робіт.

Цього року у 12 наукових відділеннях свої наукові здобутки презентували 93 учні навчальних закладів міст Сєвєродонецька та Лисичанська, Біловодського, Попаснянського, Сватівського, Кремінського районів та 23 слухача Обласної очно-заочної школи Луганської МАН.

Слід зазначити, що серед учасників конкурсу є школярі 7 та 8 класів, які запропонували свої перші спроби досліджень у вигляді учнівських дослідницьких проектів.

За підсумками І етапу 85 науково-дослідницьких робіт-переможців у всіх наукових відділеннях потрапили до другого (обласного) етапу конкурсу.

Найбільшу кількість робіт представлено за науковими відділеннями хімії і біології, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, мовознавства, екології та аграрних наук. Останніми роками спостерігається тенденція зменшення кількості робіт з технічних, комп’ютерних наук, математики, економіки.

Учасники заходу разом зі своїми науковими керівниками – вчителями шкіл та викладачами вищих навчальних закладів, запропоновали на міських та районних етапах конкурсу роботи, які вирізняються широким спектром наукової тематики, їх практичною направленістю у вивченні історії, культури та природи нашої малої Батьківщини – Луганщини.

Серед робіт виділяються дослідження, які вивчають питання, пов’язані з сьогоднішньої ситуацією на сході країни. Так, у секції «Соціологія» представлена робота «Еволюція волонтерства», у якій розкриваються аспекти становлення та розвитку волонтерства в Україні на тлі суспільно-політичних подій 2014–2016 років, а у секції «Історія України» – дослідження на тему «Діти і війна: осмислення уроків історії» вивчає долю дітей в контексті військової агресії проти нашої України.

Актуальними на сьогоднішній день є і теми з екології, охорони природи та раціонального природокористування. «Дослідження по використанню відходів Рубіжанського картонно-тарного комбінату для виробництва паливних брикетів», «Дослідження по використанню відходів крейди для рекультивації відвалів Силікатного заводу», «Екологічна оцінка якості води річки Красна в межах м. Кремінна» та інші теми зазначених напрямів вказують на те, що сучасна молодь не байдужа до стану природи, її турбує екологічне становище нашого регіону та країни в цілому.

У своїх роботах учні пропонують шляхи вирішення екологічних проблем та новітні енергозберігаючі технології. Багато цікавих тем представлено і в інших наукових напрямах.

Журі першого етапу конкурсу-захисту акцентували увагу на низки позитивних змін щодо якісного захисту науково-дослідницьких робіт, оформлення електронних презентацій та розміщення в них актуальних даних щодо дослідження, достатній рівень підготовки учасників з базових дисциплін. Захист робіт відбувався в атмосфері здорової конкуренції, поваги один до одного та толерантності.

Вітаємо переможців та їх керівників! Бажаємо успіхів на ІІ етапі конкурсу-захисту, який відбудеться 18-19 лютого 2017 року у місті Рубіжному.