Прес-центр24 вересня 2022, 15:09

МОЗ нагадує про особливості проведення медико-соціальної експертизи під час воєнного стану

Міністерство охорони здоров’я нагадує особливості проведення медико-соціальної експертизи (МСЕК) в умовах воєнного стану для осіб, які потребують встановлення інвалідності.

Діятимуть нововведення, допоки триватиме воєнний стан на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

Згідно з чинним законодавством, медико-соціальна експертиза проводиться за направленням закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів, за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Направлення на МСЕК (форма 088/о) оформлює лікуючий лікар, у тому числі сімейний лікар, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт.

Звертаємо увагу, що укладання декларації між пацієнтом з числа внутрішньо переміщених осіб та лікарем, який оформляє направлення на МСЕК, не потрібно, законодавчі підстави вимагати її відсутні.

Згідно з наказом МОЗ № 496, надавачі первинної медичної допомоги зобов'язані забезпечувати її пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб. Також лікарі, які надають первинну медичну допомогу, не мають права вимагати довідку внутрішньо переміщеної особи. Наявність або відсутність такої довідки жодним чином не може впливати на надання чи не надання меддопомоги.

Протягом дії воєнного стану та шість місяців після його припинення або скасування – відповідно до постанови Уряду № 225 – українці мають право звертатися для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування.

Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

У разі неможливості направлення лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, навіть заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю, рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією.

При цьому особи, яким було продовжено тимчасову непрацездатність без проведення медико-соціальної експертизи, мають пройти її не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

Для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно (згідно з постановою Уряду № 390). Термін дії інвалідності та ІПР подовжено на період воєнного стану.