Прес-центр29 липня 2019, 17:07

МОЗ України розпочинає кампанію з вакцинації від дифтерії та правця «Вакциновані - значить захищені»

Наразі в усіх областях України є безоплатні та якісні вакцини для щеплень і дітям, і дорослим. Їх понад 2 мільйони доз. Це більше ніж 100% від потреби.

Вакцини закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу. Якість підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Вакцинація  входить у перелік гарантованих послуг первинної медичної допомоги.

МОЗ України закликає сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів простежити, щоб пацієнти, які підписали з ними декларацію, мали необхідні щеплення.

Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця.

Якщо серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає, то дорослі – дуже часто не роблять ревакцинацію вчасно.

Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці. Вона складається з дитячого циклу на 6 доз та ревакцинації кожні 10 років у дорослому віці. Якщо ви вже дорослі, але не були раніше вакциновані або у вас немає записів про відповідні щеплення, – для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М, з інтервалом не менше 30 днів між першим і другим щепленнями та шість місяців між другим і третім щепленнями.

Слід зазначити, що в Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70 % дітей, дорослих – ще менше. У 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися – зробити щеплення. 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України