Прес-центр10 липня 2020, 09:07

Музикант став бджолярем – історія підприємця з Луганщини

Роман Кирильєв живе у Старобільську. За освітою він музикант, керівник ансамблю народних інструментів.

Викладає у Старобільській школі мистецтв за класом гітари. А нещодавно заснував приватну музичну студію, де також навчає дітей. Два роки тому, крім викладацької роботи, вирішив стати бджолярем.

За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» чоловік вчився бджільництву на тренінгах.

«Мій друг Михайло – бджоляр у третьому поколінні. Якось він приніс мені дві бджолині сім’ї, з них почалося моє бджільництво. Захоплююся цією справою. Це мій внесок у збереження природи, адже без запилення бджолами врожаю не буде. А ще це –додатковий заробіток», – ділиться Роман.

Коли знань про бджільництво стало не вистачати, чоловік подав заявку на тренінг від Проєкту USAID, де професійні тренери навчали цій справі.

«Я – новачок у бджолярстві. На цих тренінгах почув багато нової цікавої для себе інформації. Цінним є те, що ми побували на кількох пасіках, могли послікуватися з досвіченими бджолярами, дізнатися про їхній досвід», – розповідає Роман.

Цієї весни через холодну погоду меду було мало. Але Роман качав травневий мед.

«Мені пощастило з полем. Мої вулики знаходяться на Білокуракинщині, десь за 30 км від Старобільська. Ми з другом знайшли поле, де аграрії посіяли рапс. Ця культура дуже медоносна. Лише завдяки цьому я мав травневий мед», – каже бджоляр.

На тренінгах викладачі радили спілкуватися з аграріями, щоб ті попереджали про майбутні обробки полів і не труїли бджіл.

Зараз на пасіці Кирильєва 50 бджолосімей. Роман каже, що інколи вмикає бджолам музику, так працювати легше. Розширювати свою пасіку він не планує, натомість хоче покращити її якість, щоб отримувати і моральне задоволення, і більші гроші від того, що влітку у спекотну погоду працює коло кольорових будиночків з цими комахами.

Зараз Роман завершує навчання за професією «Бджоляр» у Гадяцькому аграрному училищі на Полтавщині. Цими днями він складає іспити. Вважає, що ця освіта сприятиме подальшому розвитку пасіки.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, які мають покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.