Прес-центр28 липня 2017, 15:07

На 60-й день перебування на непідконтрольній території соціальні виплати призупиняються

Згідно із законодавством, внутрішньо переміщена особа має право перебувати на непідконтрольній українській владі території області 59 днів, а на 60-й день соціальні виплати призупиняються до з’ясування обставин.

Разом з тим, у разі наявності у неї обґрунтованих причин для продовження строку відсутності за місцем проживання понад 60 днів (від установ, що розташовані на підконтрольній українській владі території) така особа звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту.

У такому разі строк відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

У разі письмового неповідомлення про її повернення до покинутого місця постійного проживання, інформація про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем фактичного проживання дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Відповідна інформація може надаватися з відповідних державних реєстрів, в результаті обміну інформацією структурного підрозділу з питань соціального захисту населення з громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.