Прес-центр20 червня 2018, 11:06

На 70 % об’єктів області створені умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю

Це питання розглянуто на засіданні обласного комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, яке відбулося в облдержадміністрації.

Про стан реалізації обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина» доповів в.о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Михайло Івасішин.

Він зауважив, що сьогодні соціально важливі об’єкти на Луганщині пристосовані для громадян з обмеженими фізичним можливостями.

Зокрема, на вході до будівлі облдержадміністрації прибудований спеціальних підйомник для осіб з інвалідністю, які самостійно не можуть підійматися сходами. Створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу в приміщеннях Рубіжанської міської ради, в усіх будівлях райдержадміністрацій.

Частково пристосовані для відвідувань осіб з інвалідністю адмінбудівлі Сєвєродонецької та Лисичанської міських рад.

За даними щоквартального моніторингу доступності із загальної кількості об’єктів (4279 будівель та споруд) населених пунктів області, які підлягають створенню умов щодо безперешкодного доступу для зазначеної категорії громадян, доступні 2984 будівлі або 70 %.

На цей час 1064 будівлі обладнані нормативними пандусами, належить обладнати пандусами ще 1295 об’єктів різного призначення та перебудувати 279 ненормативних пандусів з урахуванням нормативних вимог.

Згідно з визначеною «дорожньою картою», місцевими комітетами доступності, із залученням головних архітекторів міст та районів, громадських організацій інвалідів, проведена робота з комісійного обстеження (аудиту) першочергових об’єктів, а також виборчих дільниць, багатоповерхових житлових будинків, де мешкають особи з інвалідністю на візках, дорожньо-тротуарної мережі населених пунктів.

За результатами обстеження складені паспорти доступності для осіб з інвалідністю до громадських будівель, сформовано перелік першочергових об’єктів, які є пріоритетними для забезпечення безбар’єрного доступу для осіб з інвалідністю та визначено потребу в коштах для виконання відповідних робіт.

На цей час до переліку включено 1258 першочергових об’єктів. Орієнтовна потреба в коштах для виконання зазначених робіт складає понад 90 млн гривень.

Представники Сєвєродонецької та Рубіжанської міських рад доповіли присутнім про стан забезпечення першочергових об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міст засобами доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Про аналогічні заходи на об’єктах транспортної інфраструктури області, у тому числі, залізничних вокзалах та автовокзалах – представники Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації та регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця».

В обговореннях взяв участь голова Асоціації організацій осіб з інвалідністю Луганської області Микола Надулічний.

Як зауважив Михайло Івасішин, сформовану базу даних по доступності планується постійно обновляти за даними інформації міст та районів області про виконання відповідних робіт.