Прес-центр5 липня 2017, 15:07

На апаратній нараді розглянуто ситуацію з наповнення місцевих бюджетів

Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Юрія Клименка йшлося про стан роботи щодо взаємодії Головного управління ДФС у Луганській області та центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері будівництва.

Участь у заході взяли керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Виконуючий обов’язки начальника Головного управління ДФС у Луганській області Ольга Височина повідомила про ситуацію з наповнення місцевих бюджетів, які знаходиться на постійному контролі фіскальної служби.

Так, в поточному році по області забезпечено виконання затверджених показників доходів загального фонду місцевих бюджетів на 190,4 млн грн або 123 %.

Одним з основних бюджетоутворюючих податків місцевого бюджету є земельний податок та орендна плата, надходження від яких в цьому році склали 80 млн грн і сформували 7,8% місцевого бюджету.

Затверджені показники за зазначеним платежем для підконтрольної українській владі території виконані на 104,7 %, в порівнянні з відповідним періодом минулого року досягнуто збільшення на 2,9 млн грн.

Також Ольга Височина зазначила, що з початку 2017 року до підрозділу фіскальної служби надійшла інформація по 70 суб'єктам щодо зміни переліку орендарів і платників земельного податку, що забезпечило додаткові надходження по орендній платі за земельні ділянки на суму 450,0 тис. грн.

Фіскальною службою області проводиться постійний пошук додаткових резервів щодо збільшення надходжень до місцевого бюджету. Зокрема, одне із джерел наповнення – кошти платників, які надійшли від погашення заборгованості з плати за землю.

Станом на 1 червня 2017 заборгованість з плати за землю становила 175,5 млн грн, в тому числі суб'єктами з підконтрольної українській владі території – 72,3 млн грн, непідконтрольної – 103,2 млн грн.

Наступним джерелом наповнення бюджету є робота з виявлення суб'єктів, які ухиляються від сплати податку за землю та орендної плати. У результаті проведеної роботи за перше півріччя 2017 року у бюджет додатково надійшло 5,5 млн грн.