Прес-центр5 жовтня 2020, 17:10

На базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля відкрито археологічний музей

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь в урочистому відкритті археологічного музею «Відкрита і100рія» на базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

На початку урочистого заходу Катерина Безгинська передала привітання від очільника області Сергія Гайдая та наголосила: «Луганщина багата своєю культурою та історичною спадщиною. На жаль, за ці шість років ми дуже багато втратили. Вдячна вам за те, що ви зберігаєте та передаєте майбутнім поколінням наш історичний спадок. Хочу побажати вам, щоб цей музей розвивався, збагачувався експонатами та відкривав нові експозиції. З боку обласної влади ви завжди можете розраховувати на допомогу та підтримку».

Цей захід присвячений 100-річчю від дня заснування університету. Ідея створення музею, як історичного та культурного осередку, виникла кілька років тому під час щорічних археологічних експедицій, які проводилися на території Луганської області.

Необхідність проведення ґрунтовної наукової роботи щодо вивчення пам’яток виникла під час розкопок. Внаслідок їх накопичення, знахідки потребували зберігання та експонування.

Головною метою музею при університеті є насамперед популяризація історії та культури Луганщини серед молоді. Він повинен сприяти зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, формування позитивного іміджу Луганської області.

Завідувач музею, доктор історичних наук, професор Юрій Бровендер для знайомства з археологічним музеєм провів для присутніх презентацію. У музеї представлені експонати, що демонструють історію Луганщини, починаючи з кам'яного віку до раннього модерного періоду.

Музей буде працювати як в системі аудиторій для студентів, так і для школярів. Також музей зможуть відвідувати пересічні громадяни.