Прес-центр14 травня 2022, 12:05

На цьому тижні на виплату допомоги переселенцям перераховано ще 633 мільйони гривень

Протягом квітня та травня на виплату допомоги на проживання ВПО спрямовано до Ощадбанку понад 5,8 мільярда гривень. Зокрема, цього тижня перераховано черговий транш в розмірі 633 мільйонів гривень. Ощадбанк найближчими днями перерахує ці кошти на рахунки людей в українських банках, які отримувачі допомоги вказали у заявах на виплати.

На сьогодні 2,8 мільйона людей зареєструвались як внутрішньо переміщені особи після впровадження воєнного стану. Близько 500 тисяч заяв надійшли через «Дію». Частина з них зараз доопрацьовуються органами соціального захисту, командами Мінцифри та Мінсоцполітики.

Також ще не всі заяви надійшли з регіонів. Тому якщо ви ще не отримали виплату, не хвилюйтесь – в травні фінансування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам за березень та квітень продовжуватиметься по мірі того, як надійде інформація від областей.

Також за травень допомогу на проживання отримають внутрішньо переміщені особи, житло яких зруйноване, або які перемістились з територіальних громад, що знаходяться у зоні бойових дій або окупації.

Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Нагадуємо, що відповідно до рішення Уряду, допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається в наступних розмірах:

- для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
- для інших осіб — 2 000 гривень.

Отримана допомога на проживання не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соціальної допомоги.

Виплата допомоги на проживання здійснюється внутрішньо переміщеним особам, які повернулись до місця постійного проживання, але є власниками нерухомого майна, знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема, через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Із 6 травня в оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення бойових дій, або які перебувають в тимчасовій окупації чи в оточенні, додалися три громади Миколаївської області та одна громада Запорізької області.

Загалом до переліку ввійшли сім областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (2 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (50 громад), Луганської (37 громад), Миколаївської (18 громад), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад) областей. З детальним переліком цих громад можна ознайомитись за посиланням: https://www.minre.gov.ua/sites/default/files/field/docs/1.dodatok_do_nak...