Прес-центр7 червня 2018, 16:06

На ДП «Первомайськвугілля» виконуються заходи із ліквідації підтоплення шахт

Сьогодні, 7 червня, під час регіонального форуму «Український індустріальний день на Луганщині» обговорювалося питання реанімації вугільної галузі області. Головною проблемою шахтних підприємств є затоплення діючих виробок. Про реалізацію заходів із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації розповів генеральний директор ДП «Первомайськвугілля» Артур Мірумян.

За його словами, на шахті «Золоте» водою затоплені вже два горизонти – горизонт-860, де знаходилася діюча лава, і горизонт-765, де розташовувався водозбірник. На сьогодні виконуються заходи з ліквідації надзвичайної ситуації, фінансування здійснюється в повному обсязі.

«Обладнання на підприємство поставляється, вже змонтовано 350 м труби, доставлена частина електроапаратури, кабельної продукції, насоси. Оскільки горизонт 775 м втрачений, ми знайшли для води проміжний горизонт 687 м, де ми будемо акумулювати обладнання та приймати воду. На основному горизонті 600 м також ведеться монтаж обладнання, прокладання трубопроводу, аби цей горизонт міг у повному обсязі відкачувати на поверхню дві тисячі кубічних метрів води», – розповів Артур Мірумян.

За словами керівника вугільного підприємства, аби впоратися з притоками води, необхідно відкачувати 1500 кубометрів шахтних вод на годину. Для виходу на цей показник вживаються всі необхідні заходи.

«Шахта «Золоте» пов’язана з іншими шахтами ДП «Первомайськвугілля», зокрема «Карбоніт» та «Гірська». Тобто, якщо ми не впораємося з водою на шахті «Золоте», то протягом чотирьох місяців втратимо «Первомайськвугілля» як одиницю через затоплення усіх шахт», – підкреслив керівник підприємства.

Артур Мірумян подякував керівництву Луганської облдержадміністрації та профільного міністерства за оперативне реагування та сприяння невідкладному виділенню коштів на ліквідацію НС.

Директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергій Шелест у свою чергу зазначив, що вугільна промисловість області перебуває у кризовому стані.

«Державою фінансується лише виплата поточної заробітної плати працівникам та погашення її заборгованості за попередні періоди та не фінансується програма їх розвитку», – пояснив доповідач.

Таким чином, гостра нестача бюджетного фінансування безпосередньо впливає на заборгованість із заробітної плати, загрозу підтоплення діючих шахт ДП «Первомайськвугілля» та заборгованість за спожиту електричну енергію вугледобувних перед ДП «Регіональні електричні мережі».

«З метою збільшення фінансування державних вугледобувних підприємств та покращення їх фінансово-господарської діяльності облдержадміністрацією ведеться постійна робота: підготовлено та направлено низку звернень до Президента України, Прем’єр-міністра України, Центральних органів виконавчої влади з вирішення проблемних питань, також неодноразово проводились наради, як в облдержадміністрації, так й в відповідних міністерствах», – зазначив Сергій Шелест.

На контрольованій українською владою території Луганської області працюють два державних вугледобувних підприємства ПАТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля», на яких працюють 8510 осіб. Цими підприємствами у 2017 році видобуто 394,6тис. тонн. За 4 місяця 2018 року видобуто 199,6 тис. тонн вугілля. Частка вугільної галузі в загальному обсязі реалізованої промислової продукції області становить 6,2 %.

Нагадаємо, 4 травня 2018 року стався прорив рудничних вод до мережі діючих підземних виробок шахти «Золоте» внаслідок збільшення притоку води із затопленої шахти «Родіна». Кошти у сумі 131,188 млн грн на здійснення невідкладних заходів з ліквідації НС були виділені Кабміном та перераховані на рахунки ДП «Первомайськвугілля». Першочерговим завданням є відкачування шахтних вод для ліквідації надзвичайної ситуації та стабілізації водовідливу. Наступний крок – реконструкція очисних споруд.

Сьогодні, у м. Сєвєродонецьку відбувся «Український індустріальний день на Луганщині» – регіональний форум Українського індустріального тижня, який проводиться за підтримки Мінекономрозвитку та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Під час форуму розглядалося питання енергобезпеки Луганщини та хід будівництва ПС 500 кВ «Кремінська», яка дозволить приєднати область до Об’єднаної енергетичної системи України.

Також була озвучена тема будівництва індустріальних парків на Луганщині як інструменту для залучення інвестицій та поліпшення економіки області.