Прес-центр27 квітня 2018, 14:04

На форумі «Стратегія в дії» підписано Меморандум, що сприятиме регіональному розвитку Луганщини

Ця подія відбулася під час другого дня Форуму регіонального партнерства «Стратегія в дії», який протягом 26-27 квітня крокував нашою областю.

Перший день форуму та тематична панель «Розвиток територій. Децентралізація, секторальні реформи» невипадково проходили у Новопскові – центрі першої в Україні територіальної громади.

«Реформа децентралізації – найбільш успішна з усіх, що реалізуються в Україні. Вже сьогодні території, які першими стали на цей шлях, наочно демонструють, що бути господарем на своїй землі – це єдиний варіант виходу з кризи. Новопсковська громада – яскравий приклад конструктивного співробітництва обласної влади, народних депутатів, міжнародних організацій та жителів району», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, відкриваючи Форум.

Він зауважив, що у непростих умовах, у яких опинилась Луганщина останні чотири роки, також дуже важливим є зосередити увагу на розвитку аграрного сектору та підтримці промисловості, що залишилася на підконтрольній українській владі території, відбудові інфраструктури.

Крім того, за словами заступника очільника Луганщини, цей захід став ще однією можливістю продемонструвати результати сумісної роботи облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, асоціацій та проектів міжнародної технічної допомоги.

У рамках інформаційного блоку «Кращі практики місцевого самоврядування» голова Новопсковської ОТГ Вадим Гаєв ознайомив учасників заходу із першими здобутками громади.

«Минулий, 2017 рік, став роком масштабних ремонтів та реконструкцій у селищі. Запровадження бюджету участі дозволило виділити мільйон гривень на реалізацію 10 проектів, розроблених членами громади. У поточному році, аби підвищити громадську відповідальність, ввели 5 % співфінансування від людей. Ще мільйон витрачено на створення парку в лісовій зоні, яка знаходиться  у межах селища. Цей проект розвиватиметься за підтримки облдержадміністрації за рахунок так званих «еконологічних грошей», – зазначив він.

Робота учасників мала продовження в Сєвєродонецьку та Кремінній.

Меморандум про взаємодію та співробітництво підписано під час однієї з панельних дискусій в Сєвєродонецьку між Агенцією регіонального розвитку Луганської області, Асоціацією органів місцевого самоврядування Луганської області та Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Як відзначив виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області Сергій Тихоновський, сторони зосередять спільні можливості на підготовці та реалізації проектів місцевого та регіонального розвитку, вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб, розвитку підприємництва, відновленні критичної інфраструктури регіону тощо.

Учасники Меморандуму націлені на розвиток інфраструктури, економічне та соціальне зміцнення об’єднаних територіальних громад, налагодження бізнес клімату. Так вважає виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко.

У свою чергу, Рафаіл Гарєєв, директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, заявив, що організації злагоджено працюватимуть над створенням сприятливих умов для залучення інвестицій та формуванням позитивного іміджу області.

На тематичній панельній дискусії «Регіональний розвиток. Стратегія, тенденції, інструменти» керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники ПРООН та громадських організацій обговорили перші підсумки та перспективи Стратегії розвитку Луганської області, діяльність Агенцій регіонального розвитку як інструментів реалізації стратегії, можливі напрями у вирішенні проблемних питань регіонального розвитку, процесів децентралізації, пріоритети подальшої діяльності тощо.