Прес-центр4 квітня 2017, 14:04

На колегії облдержадміністрації розглядатиметься Регіональна програма житлового кредитування учасників АТО і членів їх сімей на 2017-2021 роки

Сьогодні, 4 квітня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів апаратну нараду.

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, керівники структурних підрозділів ОДА, представники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

На порядку денному першим розглянули питання «Про житлове кредитування учасників антитерористичної операції і членів їх сімей на 2017-2021 роки».

Докладчиком виступив начальник – заступник начальника управління - начальник відділу, в. о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Михайло Івасішин, а содокладчиком –  директор Луганського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Інеса Кірєєва.

Було зазначено, що в області зареєстровано 4832 учасника АТО, з них за станом на 1 січня 2017 року на квартирному обліку перебувають 56 сімей даної категорії.

Програми житлового кредитування, які діють на території області не можуть повністю задовольнити потреби учасників АТО, бажаючих придбати житло, так як є певні вимоги: обмеження у віці (до 35 років) з молодіжного кредитування; робота на підприємствах, установах і організаціях, які є спільною власністю територіальних громад міст, сіл і селищ Луганської області.

Доповідачами представлено проект Регіональної цільової програми житлового кредитування учасників антитерористичної операції і членів їх сімей на 2017-2021 роки.

«Однією з проблем, вирішення яких вважаю своїм першочерговим обов’язком, є забезпечення житлом учасників АТО, –  зауважив Юрій Гарбуз. ­–  На жаль, через законодавчі колізії,  наші земляки – захисники України сьогодні практично позбавлені можливості його отримати».

Він зазначив, що для розв’язання цієї ситуації залучено Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та доручено спільно з профільним управлінням  розробити цільову регіональну програму забезпечення житлом учасників АТО.

Програма розрахована на забезпечення житлом 25 сімей учасників АТО на загальну суму 18 789 млн грн з обласного бюджету.

Вона розрахована на п’ять років при щорічному фінансуванні – 3 588 млн грн.

Заслухавши виступи доповідачів із зазначеного питання, Юрій Гарбуз дав доручення прописати можливості довгострокового кредитування житлового будівництва, придбання житла на вторинному ринку та часткової компенсації вартості житла для захисників Луганщини.

Зокрема, розглядається варіант надання довгострокових кредитів під 3 % річних, який у разі народження дитини стає безпроцентним.

Програма буде розглянута на найближчому засіданні колегії облдержадміністрації.