Прес-центр30 травня 2017, 17:05

На колегії в облдержадміністрації ухвалено Регіональну програму модернізації систем теплопостачання Луганщини

Наступним розглянутим на засіданні колегії питанням була Регіональна програма модернізації систем теплопостачання Луганської області на 2017-2020 рр.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай доповів, що більшість генеруючого обладнання підприємств великої і малої теплоенергетики області технічно і морально зношене, відпрацювало свій ресурс і потребує модернізації та заміни. А ситуація, що склалася на газопостачальному ринку, обумовлює залежність України від імпортованого природного газу. Це призводить до високої питомої ваги палива у тарифах на теплову енергію.

Тому, Програмою передбачене підвищення енергоефективності, надійності, якості теплопостачання, енергетичної незалежності населених пунктів області, зниження шкідливих викидів в атмосферу.

Її пріоритетом мають стати заходи, які спрямовані на поліпшення структури систем теплопостачання, заміну фізично та морально застарілого обладнання, заміщення природного газу, який спалюється в котлах, альтернативними тепловими джерелами та видами палива, включаючи місцеві види палива й енергії, комплексне розглядання проблеми модернізації теплових джерел, мереж та теплових споживачів, впровадження систем оперативного контролю показників роботи систем теплопостачання й автоматизації технологічних процесів.

У Програмі також передбачено вжиття основних заходів з технічних напрямків, теплових джерел та мереж,споживачів, низки організаційно-технічних напрямків.

Виконання програми повинне забезпечити зміну структури споживання первинних енергетичних ресурсів за рахунок використання місцевих і вторинних енергетичних ресурсів, відновлювальних і нетрадиційних видів енергії та альтернативних видів палива, систем електротеплопостачання, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Це дасть можливість зекономити первинні енергетичні ресурси в обсязі близько 20 % за рахунок здійснення структурних і технологічних енергозберігаючих заходів, зменшити екологічне навантаження на довкілля, забезпечити надійне теплопостачання населених пунктів.

Також очікується створення довідки регіональної виробничої бази енергоефективних технологій, обладнання та матеріалів, регіональної системи енергетичного менеджменту, використання капітальних вкладень переважно для придбання високотехнологічного та енергоощадного обладнання і устаткування, необхідного для модернізації та технічного переоснащення об’єктів теплопостачання, підвищення технологічного рівня виробництва теплової енергії, залучення недержавних інвестицій для реалізації проектів з модернізації систем теплопостачання.

Загальний бюджет фінансування Програми становить 6 482 091,75 тис. грн.

Слід зазначити, що обсяг фінансування заходів Програми та головний розпорядник коштів визначаються при затвердженні державного, обласного, районних і міських бюджетів на відповідний рік.  

На засіданні колегії облдержадміністрації ухвалено Регіональну програму модернізації систем теплопостачання Луганської області на 2017-2020 рр.