Прес-центр18 червня 2019, 12:06

На Луганщині 11 496 дітей отримали статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Про хід виконання заходів з надання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів під час апаратної наради доповіла начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Вона зазначила, що станом на 31 травня 2019 року до служб у справах дітей Луганської області звернулися за отриманням відповідного статусу 16 414 дітей, з них отримали - 11 496. Найбільш надано у Попаснянському районі (2219 дітей) та у м. Сєвєродонецьк (2012).

Крім цього службами у справах дітей проводяться консультації щодо роз’яснення цього питання.

Спікер нагадала, що згідно з пунктом 3 Порядку право на отримання статусу має дитина, яка внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримала поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства;

3) була викрадена або незаконно вивезена за межі України;

4) залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

Слід зазначити, що до початку бойових дій на Луганщині проживало понад 334 415 тис. дітей. З них понад 4650 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

У 2014 році з установ, які розташовані в районі проведення АТО, було евакуйовано 852 дитини.

За підсумками розгляду питання заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко доручив вжити заходів щодо виявлення сімей, дітям яких можна встановити статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Та провести з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді оцінку потреб таких сімей.