Прес-центр8 серпня 2017, 15:08

На Луганщині чеські експерти впроваджують основи кібербезпеки

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Сергій Філь взяв участь у засіданні «круглого столу» з питань кібербезпеки.

У рамках цього заходу відбулась презентація проектної діяльності громадської організації «Team 4 Ukraine» (Т4U) на території України та Чехії, зокрема, у сфері кібербезпеки, публікації на тему «Класифікація основних учасників процесу сецесії на тимчасово окупованих територіях України».

Спікерами виступили координатор та головний аналітик T4U Петр Пойман та Олександр Ніконоров.

Участь у заході взяли журналісти, представники органів місцевого самоврядування та громадськість.

«З початку війни Україна неодноразово ставала жертвою російських кібератак. Тільки у 2015 році від атаки на комп’ютерні системи «Прикарпаттяобленерго» близько 230 тисяч людей залишились без світла на півдня. А вірус «Петя» накрив усю країну, – під час засідання нагадав Сергій Філь. – Вважаю, що «Team 4 Ukraine» – це саме та організація, яка допомагає боротися з кібератаками. Радий, що маємо таку підтримку, яка спрямована на громадське суспільство, професіоналізацію неурядового сектору, підготовку співробітників поліції. Адже на Луганщині тема кібербезпеки особливо актуальна».

У ході «круглого столу» Олександр Ніконоров ознайомив учасників з дослідженням експертів Т4U щодо класифікації основних учасників процесу сецесії на території Донбасу та Автономної Республіки Крим. Він звернув увагу на інший підхід до аналізу діяльності військово-політичних груп на тимчасово окупованих територіях України, який дозволяє розділити основних акторів на кілька типів залежно від характеру їх участі у подіях 2014-2017 років, ідеологічних позицій і тих ролей, які вони виконують в процесі сецесії.

У свою чергу, Петр Пойман надав корисну інформацію щодо безпеки у мережі Інтернет, зокрема, у соціальних мережах, електронній пошти та у безпечному користуванні комп’ютером та мобільним телефоном тощо.