Прес-центр23 грудня 2019, 12:12

На Луганщині діє Програма з відновлення фінансування інвестиційних проектів мікро, малих та середніх підприємств

У рамках Угоди «Підтримка ЄС для Сходу України» між Урядом України в особі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, розроблено та затверджено Програму з відновлення фінансування інвестиційних проектів мікро, малих та середніх підприємств (ММСП) в Донецькій та Луганській областях за Компонентом 2 Угоди «Економічне відновлення та розвиток ММСП. Доступ до фінансування».

Програма реалізується Німецьким державним банком розвитку (KfW) через Німецько-Український Фонд (НУФ).
Мета Програми – відновлення фінансування інвестиційних проєктів ММСП, які зареєстровані та/або здійснюють свою підприємницьку діяльність на підконтрольних Уряду України територіях Луганської та Донецької областей, через банківські та лізингові установи.

Реалізація Програми сприятиме збільшенню інвестиційної та економічної активності в регіоні, що позитивно вплине на вирішення проблеми переселенців.

Установи-партнери Програми: АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», компанія «ОТП Лізинг».

Учасники Програми: мікро (кількість працюючих – до 20 осіб, річний дохід – до 2 млн євро), малі (до 50 осіб, річний дохід – до 5 млн євро) та середні (до 250 осіб, річний дохід – до 10 млн євро) підприємства, які зареєстровані в Луганській і Донецькій областях та знаходяться не ближче 5 км від лінії розмежування.

Загальна сума фінансової підтримки за Програмою складає 9,5 млн євро.
Програмою підтримується реалізація інвестиційних проєктів без обмежень за видами економічної діяльності. Проєкти мають відповідати екологічним та соціальним стандартам Європейського Союзу.

Розмір компенсації для ММСП складає 50 % від суми інвестиційного проєкту. Максимальна сума такої компенсації – 150,0 тис. євро в гривневому еквіваленті.
Мінімальний строк кредиту або лізингу – 2 роки.
Відсоткова ставка – на рівні середньоринкової по Україні.
Протягом одного року заборонено дострокове погашення кредиту.

Активна фаза дії Програми розпочалася з вересня 2019 року.

За більш детальною інформацією щодо участі у Програмі можна звернутися до установ-партнерів Програми: АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» (їх філій і відділень у Луганській області), компанії «ОТП Лізинг».
Філія-Луганське обласне управління АТ «Ощадбанк», вул. Енергетиків, 36, м. Сєвєродонецьк, 93400; тел: 050 322 81 16.
Відділення № 356/12 АБ «Укргазбанк», пр. Центральний, 59, м. Сєвєродонецьк, тел: (06452) 2 73 64; 2 19 78; 050 477 49 27.

Інформацію про Програму можна знайти також за посиланням: http://guf.gov.ua/ (Програми).