Прес-центр18 вересня 2018, 17:09

На Луганщині діють шість програм підтримки сільгосптоваровиробників

Сільгосптоваровиробники області за державними програмами підтримки агропромислового комплексу отримали компенсації на загальну суму 20 млн 690 тис. грн. Про це повідомила під час апаратної наради облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Лариса Бичкова.

«Впродовж останніх років простежується загальнодержавна тенденція зменшення поголів’я сільськогосподарських тварин. Це велика проблема. Тому у 2018 році для підтримки сільськогосподарських товаровиробників, маючи на меті стабілізувати та збільшити поголів’я худоби, запобігти вирізанню молодняку, збільшити обсяги виробництва високоякісної тваринницької продукції, Уряд затвердив бюджетну програму «Державна підтримка галузі тваринництва», на яку було виділено рекордну за роки незалежності суму в 4 млрд гривень. Для порівняння – у 2017 році фінансування становило лише 170 млн гривень. Обсяг підтримки агросектору у 2018 році загалом становить 6,3 млрд гривень», – проінформувала Лариса Бичкова.

Так, згідно державної програми «Підтримка галузі тваринництва» за напрямом «спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби» 146 фізичних осіб вже отримали компенсацію на загальну суму 287,5 тис. грн.

«Слід зазначити, що міста Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне не долучилися до реалізації зазначеної програми. Департаментом неодноразово направлялися відповідні листи. У зв’язку з цим мешканці зазначених населених пунктів не отримають бюджетної дотації на суму понад мільйон гривень», – прокоментувала директор Департаменту.

За її словами, найкраще спрацювали за програмою «Підтримка галузі тваринництва» Білокуракинський, Кремінський та Троїцький райони.

Крім того, у рамках реалізації програми «Підтримка галузі тваринництва», за попередніми даними, 2495 фізичних осіб підприємців подали заявки на загальну суму 3 млн 300 тис. грн. Спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів отримали 22 господарства на загальну суму 3 млн 938 тис. грн. Часткове відшкодування вартості, закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, отримали 2 господарства у розмірі 1 млн 211 тис. грн за придбання 109 племінних телиць.

За програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» з метою отримання компенсації за закладення молодих садів направлено 1 заявку на розгляд Міністерства аграрної політики та продовольства України. За результатами розгляду господарство включено до реєстру можливих учасників.

«Серед пріоритетів Уряду – стимулювання фермерського руху. Тому для розвитку фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів передбачена державна програма «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств». Для отримання фінансової підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з початку року створено 6 кооперативів у Сватівському, Кремінському, Станично-Луганському, Троїцькому, Новоайдарському та Біловодському районах. Один із них вже відповідає умовам участі в державній програмі, по іншим ведеться робота Департаменту щодо залучення фермерських господарств до їх складу. По інших – ведеться робота», – сказала Лариса Бичкова.

Для участі в напрямі отримання часткової компенсації вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції залучено 23 фермерських господарства. На отримання часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва подано заявки на загальну суму 198,5 тис. грн.

У 2018 році Уряд продовжив дію державної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», яка передбачає часткову компенсацію вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва. Станом на 30 липня 2018 господарствами області отримано 25 % компенсації за придбання 166 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання на суму 10 млн 570 тис. грн.

За державною програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» прийнято рішення щодо компенсації відсоткової ставки 8 сільгосптоваровиробникам на загальну суму 1 млн 297 тис. грн. На цей час фактично профінансовано 551,6 тис. грн.

За державною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» обласною комісією щодо визначення переліку фермерських господарств, що претендують на одержання фінансової підтримки, прийнято 13 заявок від фермерських господарств області на загальну суму 6 млн 150 тис. грн. За результатом розгляду конкурсною комісією з питань надання фінансової підтримки фермерським  господарства погоджено 7 заявок на загальну суму 1 млн 715 тис. грн.

У рамках обласної Програми розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області 2017-2020 роки 70 фізичних осіб отримали часткову компенсацію на закупівлю доїльних апаратів вітчизняного виробництва на загальну суму 349 тис. 900 грн. На розгляд комісії подано ще 24 заявки на загальну суму 124 тис. грн.

«З метою підвищення ефективної реалізації дії Урядових програм підтримки аграрного сектора за підтримки районних управлінь агропромислового розвитку Департаментом здійснюється другий цикл виїзних робочих нарад в райони області за участю сільгосптоваровиробників, голів сільських та селищних рад, зацікавлених мешканців. На сьогодні відповідні наради проведено в 9 районах області», – резюмувала Лариса Бичкова.

За підсумком розгляду питання заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко доручив головам райдержадміністрацій, головам райрад та ОТГ провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та аграріїв області щодо участі у державних програмах підтримки аграрного сектору.