Прес-центр5 вересня 2017, 10:09

На Луганщині до 2020 року заплановано поліпшити житлові умови ще 51 молодій сім'ї

Сьогодні, 5 вересня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів  апаратну нараду, де розглянуто питання про розробку проекту Програми забезпечення молоді житлом у Луганській області на 2018-2020 роки.

Докладиком виступив в. о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації  Михайло Івасішин, а содокладчиком – директор Луганського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Інеса Кірєєва.

Також у роботі наради взяла участь заступник голови правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Ельвіра Левченко.

Михайло Івасішин наголосив, що сьогодні простежується тенденція до зростання попиту громадян на отримання пільгового житлового кредиту.

Зараз в Луганській області перебувають на квартирному обліку 3628 громадян, у тому числі 804 – молоді сім’ї, де вік чоловіка та дружини до 35 років.

На цей час Міністерством регіонального розвитку України підготовлено проект Державної програми забезпечення молоді житлом на наступні три роки до 2020 року, в якій передбачено фінансування з державного та місцевих бюджетів.  

Прийняття Програми забезпечення молоді житлом у Луганській області на 2018-2020 роки дозволить додатково залучити кошти на розвиток регіону з державного бюджету.

На реалізацію цієї Програми на зазначений період  пропонується фінансування в сумі 38946,5 тис. грн, у тому числі за рахунок обласного бюджету – 16036,8 тис. грн, за рахунок державного бюджету – 22909 тис. грн. Це дасть можливість надати кредити  51 молодій сім'ї на поліпшення житлових умов.
Також Михайло Івасішин зазначив, що у цьому році закінчується реалізація чергового етапу Програми, розрахованого на 2013-2017. За зазначений період надано пільгових кредитів на загальну суму 5334,0 тис. грн за рахунок коштів обласного бюджету.

Але у зв’язку з ситуацією з початком військової агресії на Сході, а також призупинення фінансування у 2014 році по всій Україні, Програма не виконана в повному обсязі.

За її умовами планувалося забезпечити житлом 531 сім'ю та передбачалося виділення коштів з державного бюджету в розмірі 113700,0 тис. грн, обласного бюджету – 60500,0 тис. грн, інші джерела – 20100,0 тис. грн.

У 2016 році Програма була поновлена. У цьому році з обласного бюджету було виділено 4,275 млн грн та надано шість пільгових кредитів.

Найближчим часом планується видача ще трьох пільгових кредитів молодим сім’ям.

Юрій Гарбуз доручив управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації та Луганському управлінню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву розробити нову Програму на 2018-2020 роки.  Він зазначив, що слід врахувати поряд з молодіжним кредитуванням додаткові пільги для переселенців та учасників АТО.