Прес-центр16 червня 2020, 15:06

На Луганщині готові до першого відправлення призовників до ЗСУ в цьому році

Також на пресбрифінгу йшлося про проведення весняного призову на строкову службу до лав Збройних Сил України.

Про це розповів начальник відділу комплектування та призову – заступник військового комісару Луганського обласного військового комісаріату Олексій Сіроштан.

Він нагадав, що відповідно до Указу Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році» від 16 січня цього року призов на строкову військову службу здійснюється у травні-липні.

Призову на строкову військову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.

Олексій Сіроштан зазначив, що військовослужбовці строкової військової служби до участі в ООС не залучаються.

Призов для комплектування Збройних Сил України проводитиметься  через навчальні центри для отримання призовниками строкової служби дефіцитних військово-облікових спеціальностей.

Він акцентував, що цей призов організований з урахуванням обмежень, введених в України у зв’язку із пандемією COVID-19, та необхідності дотримання карантинних заходів.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

У разі неявки призовника без поважних причин у встановлені строки до ОЗП для відправлення у військову частину він карається обмеженням волі на строк до трьох років (Кримінальний кодекс України, стаття 335).

Перше урочисте відправлення в цьому році призовників для проходження строкової служби у Збройних Силах України відбудеться 18 червня у Сєвєродонецьку.