Прес-центр7 липня 2020, 15:07

На Луганщині є особи, які хворіють на COVID-19 безсимптомно: усім необхідно дотримуватися протиепідемічних заходів, – брифінг

На цьому під час пресбрифінгу акцентував заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов.

Від початку пандемії коронавірусу на Луганщині зафіксовано 613 підозрілих випадків. Захворювання підтверджене у 86 осіб. Він звернув увагу, що за офіційною статистикою цих випадків 85. Ще у однієї особи COVID-19 підтверджено в Києві, але це місцевий житель і лікується на Луганщині. Втім, відповідно до діючого алгоритму, випадок статично фіксується у тому регіоні, де його виявлено.

Інтенсивний показник захворюваності – становить 12,9 випадків на 100 тис. населення.

Одужали 66 осіб. На стаціонарному лікуванні перебувають 6. На амбулаторному – 14 (Новопсковський район – 1, Рубіжне – 8, Попасна – 2, Лисичанськ – 3).

Середній термін лікування 66 осіб, що одужали, – 24 із половиною доби.

Середня кількість тестувань по області складає 39,71.

Володимир Жданов зазначив, що з 86 випадків 24 інфекцію виявлено у хворих, які прибули із-за кордону, у 62 – місцева передача коронавірусної інфекції. І низ 46 – контактні особи, у яких пізніше підтвердився відповідний діагноз.

Загалом виявлено 582 контактні особи. Методом ПЛР обстежено 478. Для решти ще підійшли необідні терміни, тобто 14 доба від контактування.

Із початку епідемічного періоду в області виявлено 4 випадки захворювання медичних працівників. Жоден з них не пов'язаний із професійною діяльністю.

Методом ПЛР обстежено 4017 осіб, проведено 4238 аналізів. Методом ІФА – 3328 осіб.

На сьогодні, крім захворілих, на самоізоляції перебувають 120 осіб, що контактували з хворими, 219 встановили мобільний додаток «Дій вдома».

Володимир Жданов наголосив, що за останній місяць в області зафіксовано 31 випадок захворювання на COVID-19. Серед них 15 – контактні особи, 9 прибули із-за кордону, по 3 особам джерело захворювання визначено. Але ще по 4 джерело невідомо.

Це свідчить про те, що на території області є особи, які хворіють безсимптомно. Тобто, населенню необхідно дотримуватися протиепідемічних заходів: обов’язково носити медичні маски у закритих приміщеннях, дотримуватися соціальної дистанції, мити руки, зменшити контакти в місцях масового скупчення людей.

Спікер також розповів, що згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2020 року № 522 передбачено, що при перетині кордону або КПВВ з тимчасово окупованих територій особи можуть бути зняті з самоізоляції (і відповідно скасувати використання застосунку «Дій вдома») при отриманні негативного результату ПЛР-дослідження.