Прес-центр5 травня 2018, 14:05

На Луганщині ліквідуються наслідки підтоплення шахти «Золоте»

Зупинка робіт на шахтах «Первомайська» і «Голубівська», які розташовані на тимчасово окупованій території Луганської області, а також шахти «Родіна», призвела до накопичення у виробках непрацюючих копалень великого обсягу підземних вод.

Так, 4 травня стався прорив рудничних вод до мережі діючих підземних виробок шахти «Золоте» внаслідок збільшення притоку води із затопленої шахти «Родіна». Також було затоплено камери центральної підземної підстанції та головного водовідливу горизонту 775 м.

З метою недопущення загрози життю та здоров’ю персоналу підприємства, була проведена екстрена евакуація 62 осіб.

Наразі силами гірничо-рятувальних підрозділів проводяться роботи відповідно до плану ліквідації аварій: ізоляція гірничих виробок, у яких припинилося провітрювання, ведеться контроль газової обстановки та повірярозподілення, а також встановлені датчики контролю рівня води та метану.

Для ліквідації наслідків підтоплення шахти у облдержадміністрації було оперативно проведено засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого ДП «Первомайськвугілля» було доручено терміново розробити та виконати комплекс заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайної події, яка виникла на шахті «Золоте».

Станом на 10:30 5 травня, на підприємстві вугільної промисловості тривають ремонтні роботи для залучення додаткової системи водовідведення.

Нагадаємо, що 25 квітня Уряд виділив виділив 131 млн грн на вирішення проблеми підтоплення шахт. Ці кошти будуть використані не тільки на ліквідацію надзвичайної ситуації, а й на розвиток вугільної галузі.
Водовідвід навколишніх копалень був встановлений на шахті «Голубівська», яка залишилася на окупованій території. Його робота була зупинена, тому виникла необхідність побудувати систему водовідливу на шахті «Золоте». Цим питанням протягом майже трьох років займалися керівництво шахти, обласна влада та профільне міністерство. Зокрема, Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ОДА було підготовлено листи щодо необхідності виділення коштів на попередження та ліквідацію надзвичайної ситуації. На центральному рівні супровід здійснювали перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку Степан Кубів та віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон. Під головуванням Юрія Гарбуза неодноразово скликалися наради та засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Таким чином, була проведена системна кропітка робота на всіх рівнях.