Прес-центр23 грудня 2021, 11:12

На Луганщині майже 90 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовано в сімейні форми виховання, – колегія

Під час засідання колегії облдержадміністрації розглядалося питання щодо забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в умовах деінституціалізації.

Спікером виступила начальниця служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Вона зазначила, що протягом року в області надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 162  дітям, з яких вже понад 70 % влаштовано в сімейні форми виховання. Загалом сімейними формами виховання охоплено 88,8 % від загальної кількості таких дітей.

Наразі на обліку перебувають 1433 дитини-сироти і позбавлених батьківського піклування.

За період 2014-2021 років усиновлено 303 дитини, з них громадянами України – 255.

Починаючи з 2017 року державою виділяється субвенція для придбання житла та розвитку малих групових будинків.

Цьогоріч виділено коштів на суму 20 806 600,00 гривень. У минулому році 35 особам придбали житло, в 2021 – 44.

Робота щодо розвитку сімейних форм виховання активно ведеться в Лисичанській, Попаснянській та Гірській громадах.

Наразі в області функціонує дев’ять сімей патронатних вихователів, з них у 2021 році створено п’ять сімей. За час існування патронату влаштовано 50 дітей.

У закладах інституційного догляду перебуває 1337 дітей. 554 дитини перебувають цілодобово, з них – 145 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окремо Раїса Родіна порушила питання щодо штатної чисельності служб у справах дітей згідно із Законами України. Вона зазначила, що наразі викликає занепокоєння Старобільський район, до якого віднесені вісім територіальних громад. Тут наразі працює три особи, згідно штатного розпису їх повинно бути п’ять. А сімом територіальним громадам взагалі не передані функції роботи з прийомними сім’ями, дитячими будинками сімейного типу, усиновлення.

«Якщо у батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків виникають питання або потрібна допомога з питань захисту прав дітей, то вони вимушені їхати до міста Старобільськ. Комплектування служби у вищеназваних громадах не відповідає вимогам законів і складає 40 %», – зазначила спікерка.

Взагалі комплектування служб у справах дітей області складає 92 %. Найнижчі показники у Щастинській райдержадміністрації – 67 %, Шульгинській– 50 % та Широкинській громадах – 67 %.

Найважливіший елемент системи обліку, контролю та гарантування прав дітей на усиновлення є Єдина інформаційно-аналітична система «Діти». Для функціонування цієї бази повинні бути виконані відповідні вимоги до обладнання приміщень та організації роботи, для встановлення прикладного програмного забезпечення ЄІАС «Діти».