Прес-центр17 травня 2017, 10:05

На Луганщині навчалися фахівці, відповідальні за попередження ґендерного та домашнього насильства

У місті Сєвєродонецьк відбувся семінар за темою: «Ґендерно обумовлене насильство: що потрібно знати організаціям, які працюють із ВПО та громадами в Луганській області».

Захід організований з ініціативи Фонду народонаселення ООН та Ради Європи спільно із Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації.

У роботі семінару взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, позаштатний радник голови облдержадміністрації з питань ґендерної політики Людмила Харченко, старший координатор з питань гуманітарного реагування у східних областях України ФН ООН Олена Кочемировська, керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб» Ганна Христова, фахівці райдержадміністрацій та міських рад, відповідальні за попередження насильства, суб’єкти міжвідомчого реагування на випадки ґендерного та домашнього насильства і представники громадських та міжнародних організацій.

Звертаючись  до присутніх, Ольга Лішик наголосила, що дуже важливо постійно поповнювати свої знання щодо інструментів допомоги постраждалим від насильства, та підкреслила, на Луганщина буде  відновлено діяльність центру, де жінки, які стали жертвами цього ганебного явища, зможуть отримати кваліфіковану допомогу.

Елеонора Поліщук зазначила, що тема зустрічі є вкрай специфічною, однак, про неї необхідно говорити вголос, особливо в умовах напруженої військової ситуації, яка наразі склалася на Луганщині.

Вона розповіла про роботу, яку впроваджує очолюваний нею підрозділ, у напряму попередження домашнього та ґендерного насильства та про збільшенні кількості звернень з питань домашнього насильства.

Так, у 2015 році було зафіксовано 622 звернення, у 2016 – вже 930 звернень. У I кварталі 2017 року зафіксовано 338 звернень. За аналогічний період 2015 року надійшло 129 звернень, а в 2016 році – 245. Ці дані доводять про певне зростання довіри до органів влади та поступове руйнування існуючих у суспільстві стереотипів.

Протягом семінару учасники розглянули поняття ґендерно обумовленого насильства, обговорили положення Стамбульської конвенції та проект Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Співробітник управління Верховного комісара ООН по правам людини Наталія Пилипів розповіла про результати дослідження щодо сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом.