Прес-центр14 серпня 2019, 14:08

На Луганщині не очікується змін радіаційного фону внаслідок аварії в РФ

За інформацією Державної інспекції ядерного регулювання України, 8 серпня 2019 року в РФ, на військовому випробувальному полігоні, що розташований на узбережжі Двинської затоки Білого моря на відстані 40 км від міста Северодвинськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух, який супроводжувався людськими жертвами та короткостроковим підвищенням радіаційного фону.

При цьому будь-яких змін радіаційного фону (гамма-випромінювання) в області не очікується.

З 10 серпня 2019 року мережа радіометричних спостережень Національної гідрометеорологічної служби України відстежує поширення атмосферних мас з території Біломор’я.

За результатами вимірювання 12 та 13 серпня 2019 року радіаційний фон відповідав середнім багаторічним показникам і коливався в межах похибки вимірювання – 11 мкР/год. Слід зазначити, що безпечним вважається випромінювання, потужність якого не перевищує 0,2 мікрозіверта на годину, що дорівнює приблизно 23 мкР/год.

Очікується, що забруднені атмосферні маси перебуватимуть над територією України до 16 серпня.

За прогностичними розрахунками, рівень гіпотетичного радіоактивного забруднення атмосферних мас, які можуть перетнути кордони України, внаслідок розсіювання в атмосфері зменшиться у порівнянні з активностями, що могли б спостерігатися на узбережжі Білого моря, та не становитиме загрози здоров’ю населенню.

Ізотопний склад радіонуклідних джерел, їх кількість, активність, форма застосування, потужність вибуху та тривалість пожежі на сьогодні достовірно не відомі.

Із урахуванням відстані і даних метеопрогнозу, це не загрожує території України радіологічними наслідками, які б потребували вжиття заходів захисту та безпеки для громадян, майна та довкілля.

Наразі здійснюється оцінка і прогноз розвитку ситуації з метою перевірки здатності до реагування на подібні події, спроможності своєчасної діагностики і виявлення підвищених рівнів радіації невідомого походження, а також відпрацювання скоординованих дій та  інформаційного обміну в цілях контролю небезпек, попередження аварій та пом’якшення наслідків, у тому числі нерадіаційних.