Прес-центр1 квітня 2020, 16:04

На Луганщині обговорили організацію роботи під час карантину у закладах соціальної сфери

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела робочу нараду щодо забезпечення протиепідемічних заходів у закладах соціальної сфери області.

У режимі відеоконференції долучились представники райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад.

Під час наради розглянуто низку питань щодо організації роботи органів соціального захисту населення з надання соціальних послуг, у тому числі адміністративного характеру в умовах протидій коронавірусної інфекції, яка спрямована на  підтримку та надання соціальних послуг вразливим верствам населення.

Отже, було рекомендовано забезпечити консультування, прийом заяв або документів від громадян з урахуванням карантинних заходів, а саме:

- не допускати в приміщеннях закладів черг та масового скупчення громадян, забезпечувати безпечну відстань між відвідувачами,

- розташувати інформаційні стенди та оголошення із зазначенням номерів контактних телефонів на вході;

- передачу документації здійснювати шляхом розміщення її у боксах, які розміщувати біля входу у приміщення з виключенням безпосереднього контакту між особами;

- запровадити режим регулярного провітрювання та дезінфекції службових приміщень, а також обов’язкове носіння захисних масок, як для працівників так і для відвідувачів;

- забезпечити транспортом, засобами індивідуального захисту, засобами дезінфекції посадових осіб органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій, соціальних працівників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів надання соціальних послуг, фахівців із соціальної роботи, представників служб у справах дітей, які будуть відвідувати сім’ї (у т.ч. з дітьми) у період карантину;

- особисті консультації надавати через телефонні «гарячі лінії», електронну пошту, онлайн сервіси вебпорталу Мінсоцполітики.

Велика увага була приділена важливості забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі  як на обласному, так й на місцевому рівні.

Також необхідно забезпечити надання соціальних послуг відповідно до індивідуальних потреб всім одиноким та одиноко проживаючим особам похилого віку, особам з інвалідністю та організувати  доставку за місцем проживання таких осіб продуктів харчування, ліків, товарів першої необхідності, надання допомоги в отриманні пенсійних та інших виплат, в оплаті комунальних послуг тощо.

Катерина Безгинська відмітила, що в умовах децентралізації відповідальність за організацію та координацію роботи з надання допомоги особам та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, покладається на громади.

За підсумками засідання були надані доручення щодо організаційних заходів, необхідних для забезпечення соціальної підтримки та надання соціальних послуг населенню на місцевому рівні.