Прес-центр2 грудня 2019, 17:12

На Луганщині обговорили результати дослідження ОБСЄ щодо насильства над жінками в Україні

29 листопада у Сєвєродонецьку відбулася презентація результатів дослідження Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) щодо насильства над жінками, безпеки та добробуту жінок в Україні.

Мета дослідження, яке містить кількісний та якісний компоненти, проводилось з метою забезпечення підґрунтя для умотивованих рішень та підтримки на різних рівнях, що сприятиме досягненню цілей сталого розвитку і зменшенню кількості випадків насильства над жінками, покращенню послуг, що надаються постраждалим і підвищенню рівня безпеки жінок.

У рамках дослідження проводилися опитування серед жінок віком від 18 до 74 років, які проживають в Україні (в тому числі на підконтрольній Уряду території Донецької та Луганської областей), а також обговорення з експертами, залучення фокус-груп та ґрунтовні співбесіди з жінками, які пережили насильство, щоб детальніше вивчити вплив, який воно справило на них.

Основні висновки дослідження: більшість жінок стурбовані проблемою насильства над жінками, зокрема 64 % з них кажуть, що це поширене явище. Дві третини (67 %) жінок стверджують, що у віці 15 років і старшому вони зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства з боку партнера або іншої особи. Майже кожна п’ята жінка (19 %) вважає, що статевий акт із жінкою без її згоди виправданий, якщо це відбувається в подружжі або між партнерами, які живуть разом. Приблизно кожна четверта жінка (24 %) звинувачує у скоєнні насильства постраждалих, наприклад, вважаючи, що насильство над жінками часто спровоковане самими жертвами тощо.

Враховуючи результати та висновки зазначеного дослідження, ОБСЄ надало рекомендації органам державної влади та міжнародним організаціям щодо боротьби з насильством проти жінок, а саме: подальше удосконалення законодавчої бази, зміцнення систем підтримки й моніторингу, збору даних і підвищення рівня обізнаності у суспільстві стосовно питань насильства, створення сервісів надання спеціалізованої допомоги жертвам насильства.

Після презентації учасники заходу обговорили вагомість та актуальність для України дослідженої тематики та відзначили, що результати є змістовним аналітичним інструментом, яким можливо користуватися як органам державної влади та місцевого самоврядування, так і неурядовим громадським організаціям, що працюють у зазначеній сфері.