Прес-центр25 травня 2020, 15:05

На Луганщині обговорили роботу місцевих ЗМІ

Нещодавно відбулася перша дискусія онлайн-конференції «Медійний простір Луганщини: стан, проблеми, перспективи». У заході взяли участь директор Департаменту масових комунікацій ОДА Альбіна Кушелева, редактори друкованих видань, журналісти, громадські активісти, а також представники місцевої влади.

Під час онлайн-конференції було обговорено ситуацію роботи медіа Луганщини та медіа споживання під час карантину.

Сьогодні на підконтрольній уряду території Луганської області виходить 18 видань, обласна газета «Луганщина.юа» та інколи виходять газети політичних сил.

«На жаль, сьогодні загальний тираж районних видань не перевищує тиражу обласної газети, а сукупний тираж усіх наших видань, навіть, не забезпечує охоплення пресою. Наразі це 70 тисяч примірників для Луганської області, – повідомила Альбіна Кушелева, – тому я особисто радію таким онлайн-проєктам як «Попасна.Сіті», «Сватове.Сіті», діяльності «Байбак.Медіа.Групп». Перспективним напрямком розвитку медіа на Луганщині, на мій погляд, може бути розвиток малопотужного FM-радіомовлення, але зараз місцева влада реформується, тому їх більше цікавлять інші питання».

В ході дискусії представники ЗМІ обговорили результати опитування, проведеного Луганським прес-клубом у вересні-жовтні 2019 року, яке торкалося роботи журналістів у редакціях, співпраці ЗМІ з громадськими організаціями, їх освітніх потреб.

Обговорювалися перспективи створення єдиної газетної та радіоредакції. «Це є дуже перспективним, хоча би з точки зору отримання керівником зарплати з бюджету», – зазначила Альбіна Кушелева.

«Може є сенс зробити єдину редакцію по всій області і мати журналістів в Біловодську, Старобільську? Не видання, не засіб масової інформації, а журналіста, інформатора, який би отримував зарплату та за день давав би дві-три новини. Для того, щоб бачити, а що там в Біловодську або Старобільську. І це вже можна буде монетизувати. Аудиторією буде не одне місто, а Луганська область. І рекламодавцю було б цікавіше працювати, де більш широка аудиторія» – запропонував медіа-експерт Віктор Литвінов.

Обговорювалися питання щодо можливостей створення державного замовлення для редакцій газет, що могло б фінансово підтримати редакції. «Я підтримую позиції НСЖУ щодо формування державного замовлення для газет, принаймні для Донецької та Луганської області», – підкреслила Альбіна Кушелева.

Учасники зазначили важливість спілкування, особливо зараз, під час карантину. «Ми вже давно мріяли про те, що наш прес-клуб організує щось на кшталт цієї конференції. Я це підтримую, думаю, що це зараз на часі. Це дуже важливо хоча би раз на місяць обмінюватись думками, можливо, робити якісь спільні проєкти», – розповіла Марина Животкова.

Для всіх, хто бажає взяти участь у наступних рамках онлайн-конференції, заплановано три зустрічі.

Для участі у реєстрації потрібно зареєструватися за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1Bglm5dxKu6AEeVf-MU952qh6WBhLpFWlk55aOcB...

Захід організовано в межах проєкту «Створення дискусійного інтернет-майданчику для журналістів та громадських активістів Луганської області «Медіапростір-онлайн» на базі платформи ZOOM», який впроваджується організацією «Медіапростір Україна» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.