Прес-центр13 травня 2021, 16:05

На Луганщині окреслили пріоритети у сфері стратегічної екологічної оцінки документів державного планування

Онлайн-семінар з питань проведення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування (стратегій, цільових програм та інших програм і програмних документів) проведено 13 травня в Сєвєродонецьку.

Звертаючись до учасників, заступниця голови обласної державної адміністрації Наталія Романенко наголосила, що сьогодні в умовах децентралізації видозмінюються функції, що реалізуються під час планувального процесу органами місцевого самоврядування, зазнає змін сама роль планування у системі місцевого управління.

«Стратегічне планування є не тільки інструментом підвищення  конкурентоспроможності територій і розвитку регіонів, а й засобом  досягнення цілей сталого розвитку. Для кожної території, як на регіональному, так і на місцевому рівнях розробляється низка планувальних документів, кожен з яких має певне спрямування та строки реалізації, але разом вони формують цілісну систему планування місцевого розвитку. При визначенні найбільш важливих напрямів розвитку територій екологічна складова набула пріоритету поряд з економічною та соціальною складовими», - зазначила Наталія Романенко.

Вона додала, що для врахування екологічних цілей та забезпечення високого рівня охорони довкілля в процесі підготовки та прийняття стратегій, планів, програм, містобудівної документації та інших документів планування має бути забезпечено проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО).

Під час семінару, ініційованого облдержадміністрацією, розглянуті законодавчі та процедурні аспекти у процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування місцевого та регіонального рівнів.

Директор Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Сергій Олейніков нагадав, що на виконання Угоди про асоціацію з ЄС та ряду інших міжнародних угод у 2018 році ухвалено Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку», який встановлює процедуру проведення стратегічної екологічної оцінки документів планування, що затверджуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

За майже трирічну дію закону процедуру проведення СЕО забезпечено для документів обласного рівня та деяких документів місцевого рівня.

Він звернув увагу, що Кабінетом Міністрів України вже схвалено проєкти закону України, що вносить зміни до законодавчих актів про встановлення відповідальності за порушення у сфері СЕО, у тому числі за нездійснення СЕО, порушення відповідної процедури, порядку інформування громадськості, проведення громадських обговорень тощо.

Також зазначено, що наразі триває процес розробки місцевих стратегій розвитку, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій, цільових програм та інших програмних документів місцевого розвитку, проведення семінару для посадових осіб органів місцевого самоврядування, відповідальних за розробку цих документів, має на меті посилення взаємодії між облдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування, а також дотримання вимог діючого законодавства у процесі стратегічного планування.

Учасникам семінару підготовлено презентацію на тему «Стратегічна екологічна оцінка документів державного планування» та надано відповіді на запитання.

У заході взяли участь представники райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.