Прес-центр14 cічня 2020, 13:01

На Луганщині отримані перші кредити для малого та середнього бізнесу за програмою від Німецького держбанку розвитку

Про реалізацію Програми з відновлення фінансування інвестиційних проєктів малих та середніх підприємств на Сході України під час брифінгу для ЗМІ розповіли заступник директора Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Людмила Ахтирська, начальник філії Луганського обласного управління АТ «Ощадбанк» Ірина Бондар й начальник відділення 356/12 АБ «Укргазбанк» Наталія Овчаренко.

Людмила Ахтирська, зокрема, нагадала, що в липні 2019 року розпочалася реалізація цієї програми, яка діє за проєктом «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України» і реалізується KFW (Німецький державний банк розвитку) через Німецько-український фонд у рамках Угоди між Урядом України та Європейським Союзом.

У грудні були підписані останні необхідні документи – угоди про фінансування між НУФ і фінансовими партнерами Програми: «Ощадбанком», «Укргазбанком», компанією «ОТП Лізинг».

За словами Ірини Бондар, 20 грудня обласним управлінням «Ощадбанку» підписано п’ять кредитних угод в рамках цього проєкту. І вже 28 грудня перший клієнт, з Мілового, отримав в «Ощадбанку» фінансову підтримку в сумі 204 666,67 гривень (сума кредиту 1 964 800,00 гривень) у вигляді субсидії на відшкодування 50 % власного внеску для подальшої закупівлі основних засобів. У січні 2020 року клієнти вже отримали 914 435,50 гривень фінансування на початковий внесок за техніку та обладнання (сума кредитних коштів 8 731 380,85 гривень).

Наразі на стадії підписання знаходяться ще сім кредитних проєктів з початковою сумою субсидії близько 2,2 млн гривень (сума кредитних коштів 22 499 348,40 гривень). Крім того, на стадії прийняття рішення та збору документів – ще 13 кредитних проєктів на загальну суму кредитів 45,3 млн гривень (сума субсидії на початковий внесок близько 4,5 млн гривень).

Загальна сума фінансової підтримки за Програмою складає 8 млн євро для двох областей – Луганської та Донецької. Важливо, що розподілу по регіонам не передбачено, тобто програма працює за принципом «хто перший».

Людмила Ахтирська зазначила, що програма передбачає фінансування інвестиційних проєктів малого та середнього підприємництва, які зареєстровані та здійснюють свою підприємницьку діяльність на підконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей, через банківські установи.

Розмір компенсації для МСП складає 50 % від суми інвестиційного проєкту, без урахування ПДВ. Максимальна сума компенсації складає 150 тисяч євро в гривневому еквіваленті. Мінімальний строк кредиту – два роки. Процентна ставка застосовується на рівні середньоринкової по Україні. Обов’язково у структурі інвестиційного проєкту повинен бути власний внесок 20 % від загальної вартості.

Проєкт має бути спрямований на закупівлю, модернізацію або реконструкцію основних засобів підприємства. За видами економічної діяльності – це промисловість, агропромисловий комплекс, торгівля, послуги, транспорт тощо.

Як повідомила Наталія Овчаренко, дозволяється також фінансування обігових коштів у розмірі до 20 % від загальної вартості інвестиційного проєкту, але тільки в комбінації з фінансуванням придбання основних засобів.

Крім того, протягом строку кредитування позичальник не повинен мати простроченої заборгованості по кредиту, фактів часткового або повного дострокового погашення кредитної заборгованості в перші 12 місяців після надання кредиту, нецільового використання коштів.

Загалом фінансова підтримка фонду складається з двох частин – субсидії та компенсації. НУФ надає суб’єктам підприємництва субсидію в розмірі до 50 % від суми початкового платежу, що становить 20 % від вартості кредитного проєкту. Основна сума компенсації в розмірі до 50 % зараховується на рахунок через шість місяців з дати надання кредитних коштів за кредитним договором.