Прес-центр10 березня 2021, 16:03

На Луганщині переймаються долею осіб, які страждають від домашнього насильства

У Кремінній заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська і заступник Міністра соціальної політики Ольга Ревук взяли участь у відкритті притулку для жінок із дітьми, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, та денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим особам «Розірви коло».

Притулок та денний центр створено завдяки співпраці Кремінської міської ради, Фонду ООН у галузі народонаселення та Програми розвитку ООН, громадської організації «Кремінська бізнес-асоціація». Притулок розрахований на 10 ліжкомісць. Партнерськими організаціями на ремонтні роботи приміщення та закупівлю обладнання профінансовано понад 2 млн грн, а співфінансування Кремінською міськрадою склало 231 тис. грн.

Притулок для жертв домашнього насильства облаштовано усім необхідними для тимчасового перебування у ньому: створені зручні умови проживання, працюють спеціалісти, які надають психологічну допомогу тощо.

Під час засідання «круглого столу» Ольга Ревук подякувала усім, хто доклав зусиль до відкриття цього закладу. Вона нагадала, що вже прийнято Державну програму по протидії домашньому насильству, що розрахована до 2025 року. Крім того, було відзначено, що Мінсоцполітики чекає фідбек від регіонів з рекомендаціями та пропозиціями до загальноукраїнського плану заходів.

Катерина Безгинська відзначила, що соціальна сфера завжди була пріоритетною для керівництва облдержадміністрації та органів влади на місцях: «Відкриття цього центру стало результатом плідної взаємодії місцевої, обласної влади та міжнародних партнерів. З початку карантинних обмежень ми почали отримувати більше звернень про домашнє насильство. Проте ми не лякаємось цих цифр, адже про нашу роботу знають в громадах, а наші жінки перестали боятися та замовчувати факт насильства у сім’ї».

Також у Рубіжному вони відвідали відкритий у вересні 2020 року на Луганщині притулок для жінок із дітьми, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.