Прес-центр5 квітня 2018, 11:04

На Луганщині підбили перші підсумки реалізації пілотного проекту «Відповідальність починається із нас»

У Сєвєродонецьку підбили перші підсумки реалізації в Попаснянському районі пілотного проекту «Відповідальність починається із нас».

Участь у заході взяла заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик.

Проект реалізовувався з серпня 2017 року з ініціативи Департаменту соціального захисту населення ОДА за підтримки Попаснянської РДА та партнерських організацій Médecins du Monde, Action contre la Faim, Фонд ООН у галузі народонаселення.

Головною метою проекту стало максимальне наближення послуг та допомоги постраждалим від домашнього та ґендерного насильства або потенційним жертвам безпосередньо за місцем їх проживання. З цією метою в містах, селах та селищах Попаснянського району обрано 14 контактних осіб із числа лідерів місцевих громад. До їх функцій входять надання первинної допомоги постраждалим, інформування про їх права та послуги, які вони можуть отримати, за необхідністю – перенаправлення до профільних фахівців, а також проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед місцевих жителів.

Усі контактні особи пройшли навчання, налагодили співпрацю із районними службами та установами. Вони забезпечені мобільними телефонами для надання консультацій в телефонному режимі. Робота ведеться на волонтерських засадах. У рамках проекту у кожній громаді, де працюють контактні особи, проведено інформаційні сесії для місцевих жителів, під час яких фахівці районних служб поінформували про надання допомоги постраждалим від насильства, надали необхідні контакти, а також було повідомлено про додаткове джерело допомоги – контактних осіб.

Під час підбиття підсумків контактні особи розповіли про власний досвід участі в ньому, мотивацію до продовження роботи.

Ольга Лішик підкреслила, що подібний досвід є першим в Україні. Вона зазначила, що наразі дуже важливо мотивувати постраждалих звертатися за допомогою.

До участі в заході також було залучено представників ОТГ, на які наразі покладено завдання організації надання соціальних послуг для постраждалих від насильства у власних громадах.

Серед перших результатів реалізації проекту: наближення послуг безпосередньо до постраждалих від домашнього та ґендерно обумовленого насильства; вдосконалення міжвідомчої взаємодії суб’єктів, що надають допомогу постраждалим; налагодження співпраці державних та неурядових організацій; підвищення обізнаності населення щодо тематики домашнього та ґендерно обумовленого насильства, формування нульової толерантності до цих явищ.

На сьогодні Департаментом спільно із партнерами розглядається можливість впровадження подібного проекту на території інших районів Луганської області.