Прес-центр24 вересня 2021, 13:09

На Луганщині планують в декілька разів збільшити охоплення населення обстеженням на ВІЛ-інфекцію

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська сьогодні, 24 вересня, провела засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Генеральний директор КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» Роман Нужний окреслив питання виконання плану обстеження населення на ВІЛ-інфекцію.

Так, у І півріччі 2021 року в Луганській області обстежено на ВІЛ-інфекцію 20 390 жителів проти 16 973 у І півріччі минулого року. Обсяги тестувань збільшено на 20,1 %.

Загалом планується охопити обстеженням на ВІЛ-інфекцію 5 % населення Луганської області. У І півріччі 2021 року показник охоплення населення регіону тестуванням на ВІЛ (без врахування донорів та вагітних) склав 2,1 % (І півріччя 2020 року – 1,5 %). Центрами первинної допомоги за 1 півріччя 2021 року обстежено 695 осіб. Це 5 % обстежених від кількості обстежених по області без урахування донорів та вагітних (13 944).

Також під час засідання зазначено, що область забезпечена протитуберкульозними препаратами безоплатно та в повному обсязі.

Антиретровірусні препарати є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються безкоштовно. Отримати терапію можна у КНП «ЛОМЦСНІХ» та закладах охорони здоров'я, де функціонують кабінети «Довіра».

Головний спеціаліст відділу з організації надання медичної допомоги дітям та матерям управління з організації надання медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Сазонова доповіла про стан профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини.

Також розглянуто питання стану впровадження замісної підтримувальної терапії для людей, що вживають ін’єкційні наркотики, хворих на туберкульоз та хворих на ВІЛ-інфекцію.

На території області замісну підтримувальну терапію впроваджують три лікувальні заклади. Охоплено чотири міста: Лисичанськ, Рубіжне, Сватове, Сєвєродонецьк. Загальна кількість пацієнтів, які отримують препарати замісної підтримувальної терапії, – 361.

Благодійною організацією «Луганське обласне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з  ВІЛ/СНІД» у закладах освіти впроваджено профілактичні програми, спрямовані на попередження вживання психоактивних речовин.

Акцентовано, що робота в області в напрямі тестування на ВІЛ-інфекцію проводиться на належному рівні, але потребує посилення з боку первинної ланки. Також необхідне збільшення обстежень осіб контингенту груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ.

За підсумками прийнято рішення посилити взаємодію між лікарями акушер-гінекологами поліклініки, пологового стаціонару та лікарями сайтів антиретровірусної терапії. Рекомендовано забезпечити молочними сумішами новонароджених 1 року життя, народжених ВІЛ-інфікованими, матерям за кошти місцевих бюджетів.

Крім того, взято до уваги Методичні рекомендації щодо запровадження ґендерно чутливого та ґендерно перетворюючого підходу в програми та заходи з протидії туберкульозу на місцевому рівні.