Прес-центр2 листопада 2021, 10:11

На Луганщині понад 100 суб’єктів господарювання проводять процедуру оцінки впливу на довкілля

Сьогодні голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів апаратну нараду, на якій розглянуто питання щодо стану впровадження процедури оцінки впливу на довкілля у Луганській області.

Спікером виступив директор Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Олейніков.

Він зазначив, що введений в дію 18 грудня 2017 року Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» став значним кроком України у впровадженні європейських вимог та стандартів у галузі охорони довкілля.

«Цим законом значно розширено коло об'єктів, які підлягають оцінці впливу на довкілля, охоплено більше ніж 100 видів діяльності та об'єктів, на відміну від екологічної експертизи, що існувала раніше, – зауважив Сергій Олейніков. – Мета оцінки впливу на довкілля – екологічна безпека, охорона довкілля, раціональне використання і відтворення природних ресурсів».

Закон визначає строки та стадії подання документів. Мінімальний строк проходження процедури складає близько 80 робочих днів. Документи безпосередньо вносяться суб’єктами господарювання до відкритого Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, який забезпечує відкритість і прозорість на всіх етапах завдяки відображенню всього процесу онлайн та передбачає можливість узгодження питань планованої діяльності з думкою громадськості.

Сергій Олейніков додав, що оцінка впливу на довкілля складається з таких етапів: підготовка та подання суб’єктом господарювання необхідних матеріалів до Реєстру, комунікація з громадою та комплексного розгляду звіту уповноваженим органом і надання відповідного висновку.

Суб’єкт господарювання забезпечує підготовку звіту з оцінки впливу на довкілля і несе відповідальність за достовірність наведеної у звіті інформації згідно з законодавством. Громадське обговорення звіту починається з моменту опублікування у Реєстрі, засобах масової інформації, на дошках оголошень органів місцевого самоврядування.

Після завершення громадського обговорення відповідний уповноважений орган готує висновок з оцінки впливу на довкілля.

В процесі розгляду наданих матеріалів облдержадміністрацією оцінюються масштаби планованої діяльності, місце її провадження, вплив такої діяльності на фактори довкілля, клімат (у тому числі зміни клімату та викиди парникових газів), атмосферне повітря, поверхневі та підземні води, землі і ґрунти, здоров’я населення, ландшафт, флору, фауну, біорізноманіття, природні території та об’єкти, включаючи архітектурну, археологічну та культурну спадщину, соціально-економічні умови та взаємозв’язок між цими факторами, а також можливі наслідки і ступінь небезпеки такої діяльності.

За період дії закону близько 6000 суб’єктів господарювання вже подали матеріали до Реєстру щодо проходження процедури оцінки впливу на довкілля, понад 100 з них – по Луганській області.