Прес-центр12 червня 2018, 09:06

На Луганщині посилюються заходи щодо легалізації найманої праці

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик провела засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при облдержадміністрації в режимі відео-конференції з територіями області.

Відкриваючи захід, вона повідомила, що тіньова зайнятість несе за собою багато незворотних проблем: це позбавлення права працівника на своєчасний вихід на пенсію та на належний її розмір, права на лікарняні, допомогу по безробіттю та інші соціальні гарантії.

 «Питання легалізації заробітної плати та ліквідації прихованої зайнятості повинні мати першочерговий пріоритет», – зазначила Ольга Лішик.

Вона також акцентувала увагу на ознаки тіньової зайнятості у сільському господарстві. Як приклад було наведено, що деякі підприємці аграрного сектору обробляють більше 300 гектарів землі, при одному працівникові. Деякі фермери за звітами взагалі не мають працівників, а обробляють 100-200 гектарів. Це явні ознаки незадекларованої праці.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова доповіла про ситуацію в регіоні за результатами проведення моніторингу з виявлення ознак неоформленої праці та порушень законодавства про працю.

У свою чергу, заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Луганській області Наталія Гудима повідомила, що основною схемою мінімізації заробітної плати, яка використовується підприємствами, є виплата заробітної плати нижче законодавчо встановленого мінімуму.

Зазначеній категорії підприємств приділяється особлива увага. Результати моніторингу рівня заробітної плати по області свідчать, що кількість суб'єктів господарювання-роботодавців, які мають критерії ризиків зловживань та порушень законодавства про працю, так звані «мінімізатори», в порівнянні з початком року зменшилась на 133 підприємства або на 10,6 %.

Під час засідання заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик з присутніми керівниками підприємств, які за тими чи іншими ознаками потрапили у групу ризику, обговорила обставини, за яких вони опинилися у цій ситуації та шляхи їх вирішення.

За підсумками засідання всім територіям доручено посилити ефективність спільної взаємодії державних органів з питань легалізації трудових відносин та детінізації доходів громадян, налагодити співпрацю щодо виявлення ознак тіньової зайнятості суб’єктів сільського господарства; проводити в межах компетенції спільні обстеження «ризикових» суб’єктів господарювання ті інші завдання.