Прес-центр19 травня 2020, 10:05

На Луганщині посилюються заходи щодо захисту життя та здоров’я людей під час купального сезону

Сьогодні, 19 травня, голова обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів апаратну нараду.

Серед питань на порядку денному розглядалась готовність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до проходження купального сезону 2020 року.

Доповідачем виступив т.в.о. начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Юрій Кульшай.

Він зазначив, що цього року регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розроблено та затверджено План заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2020 року.

Цим рішенням місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування поставлено завдання щодо визначення та облаштування місць масового відпочинку громадян на водних об’єктах.

На підконтрольній українській владі території Луганської області знаходиться 352 водних об’єкти.

На цей час визначено та паспортизовано два місця масового відпочинку людей на водоймах у Лисичанську та Старобільську.

Наразі потребують паспортизацію водні об’єкти у містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна і Сватове, а також смт Новоайдар, Новопсков та Станиця-Луганська.

Також спікер зауважив, що на жаль на місцях не дотримуються вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, а саме – не встановлюються таблички з надписом «КУПАТИСЬ ЗАБОРОНЕНО».

Так, у 2019 році на водоймах області загинуло 18 осіб.

«Обладнання одного місця масового відпочинку людей потребує незначну кількість коштів, – розповідає Юрій Кульшай. – Обстеження та очистка від небезпечних предметів дна акваторії пляжу становить 1 грн 22 коп за м2. Навчання рятувальників для сезонного поста безкоштовне, а придбання мінімального обладнання для рятування на воді, зокрема рятувального кругу та рятувальної мотузки – приблизно 2400 гривень».

Для недопущення загибелі та травмування людей на водоймах області в період купального сезону місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування необхідно визначити і обладнати встановленим порядком місця масового відпочинку людей на воді, згідно Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, а саме:

дно акваторії, відведене для купання людей, обстежити водолазами-професіоналами і очистити від сторонніх предметів;

обладнати сезонними рятувальними постами, з підготовленими матросами-рятувальниками;

забезпечити чергування медичного персоналу;

укласти договори на обслуговування пляжу з державними аварійно-рятувальними службами;

узгодити паспорт пляжу.

Якщо до початку купального сезону відповідні заходи не будуть реалізовані, це може призвести до загибелі та травмування громадян, які будуть купатися і відпочивати на водоймах.

За підсумками розгляду зазначеної теми надано низку доручень. Зокрема, міськім головам міст обласного значення, головам райдержадміністрацій, головам об’єднаних територіальних громад провести роботу з орендарями водних об’єктів щодо безумовного виконання вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МНС від 10.04.2017 № 301 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.05.2017 та Плану заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2020 року, затвердженого рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 06.04.2020 протокол № 11.