Прес-центр19 лютого 2018, 14:02

На Луганщині працює «гаряча лінія» з надання допомоги постраждалим від насильства

Для жителів області на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працює «гаряча лінія» з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі.

Номер «гарячої лінії»: 066 915 72 00 (тарифікація дзвінків згідно з тарифом вашого оператора). Графік роботи: понеділок – п’ятниця з 08:00 до17:00 (перерва з 12:00 до 13:00).

Нагадаємо, що в січні набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який наближує механізм захисту постраждалих до європейських стандартів. Більш того, відтепер в Україні домашнє насильство є кримінальним злочином, а діти, які були свідками насильства, вважаються потерпілими.

Наразі на Луганщині організована робота відносно попередження та запобігання домашнього й ґендерно обумовленого насильства. Відповідними установами та службами постраждалим особам надається комплекс психологічних, юридичних, медичних та інших послуг.

За підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення та Української фундації громадського здоров’я у містах Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк, а також у Кремінському, Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському та Старобільському районах працюють мобільні бригади психосоціальної допомоги жінкам та дівчатам, постраждалим від насильства.

Довідково: на Луганщині минулого року було зафіксовано 1629 офіційних звернень із приводу домашнього насильства. У 2016 році цей показник дорівнював 930. Зростання кількості звернень свідчить про довіру до органів влади та поступове руйнування стереотипів.

Із 1629 звернень 1473 надійшли від жінок, 142 – від чоловіків і 14 – від дітей.