Прес-центр3 липня 2019, 16:07

На Луганщині презентували програму «FinancEast» для підтримки малого та середнього підприємництва

Сьогодні, 3 липня, у Сєвєродонецьку відбувся офіційний запуск програми «FinancEast» в рамках проекту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України», що реалізується Німецьким державним банком розвитку через Німецько-Український Фонд.

Участь у заході взяли представники структурних підрозділів ОДА, керівник сектору «Сільське господарство» Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, директор Офісу Німецького державного банку розвитку в Україні (KfW) Лутц Хорн-Хааке, менеджер Програми з відновлення та розбудови миру ПРООН Олег Чанкотадзе, виконуючий обов’язки керівника Німецько-Українського фонду Валерій Майборода, представники загальноукраїнських банківських установ, підприємці та громадські діячі.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму ОДА Людмила Ахтирська запевнила, що для Луганської області дуже важлива підтримка Європейського Союзу, зокрема, у сфері підтримки економічного відновлення на уражених конфліктом територіях.

Проект Німецького державного банку розвитку реалізується в рамках Угоди між Урядом України та Європейським Союзом, яку було підписано наприкінці 2017 року, загальною кошторисною вартістю 50,5 млн євро.

Варто зазначити, що Німецький державний банк розвитку вже має досвід роботи на сході України від моменту початку конфлікту, зокрема через реалізацію проектів з реконструкції соціальної і комунальної інфраструктури та передачі енергії.

Важливим фактором відродження регіону є економічне відновлення та розвиток малих та середніх підприємств. В області діє понад 21000 суб’єктів малого та середнього підприємництва.

На сьогодні одним із проблемних питань підприємництва Луганщини залишається обмеженість фінансових ресурсів суб’єктів малого та середнього бізнесу на реалізацію проектів та високі відсоткові ставки за банківськими кредитами.