Прес-центр31 серпня 2021, 09:08

На Луганщині проаналізували заходи, спрямовані на зменшення заборгованості підприємств із виплати зарплати та перерахунку єдиного внеску

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На порядку денному розглянули питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати, єдиного внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Олексій Смирнов зазначив, що станом на 1 серпня 2021 року заборгованість зі сплати єдиного внеску загалом по області склала 2 млрд 552 млн гривень, з яких борг платників, розташованих на підконтрольній українській владі території та лінії зіткнення, – 437 млн гривень або 17 %.

Зі сплати ЄСВ найбільше боржників у Лисичанську, де зростає заборгованість. Здебільшого, це комунальні підприємства.

Під час засідання наголошено, що систематичне накопичення заборгованості зі сплати єдиного внеску підприємствами призводить до того, що, працюючи офіційно, співробітники не мають страхового стажу більше 10 років.

Головним управлінням Державної податкової служби у Луганській області разом із Головним управлінням Пенсійного Фонду України в Луганській області запропоновано до розгляду 59 суб’єктів-боржників.

У свою чергу, керівники та представники підприємств доповіли про вжиті заходи щодо покращення фінансово-економічного становища підприємств та ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати.

Підбиваючи підсумки, Олексій Смирнов наголосив, що невиплата заробітної плати та податків безпосередньо впливає на рівень життя жителів області. До таких роботодавців вживатимуться жорсткі заходи впливу, у тому числі, притягнення до кримінальної відповідальності.

Засідання відбулося за участі членів комісії, голів райдержадміністрацій, керівників міських військово-цивільних адміністрацій Сєвєродонецька та Лисичанська, заступника Рубіжанського міського голови та представників підприємств-боржників у режимі відеоконференції.